„Köszönjük,
A lényeg

Megegyeztek az uniós tagországok: jön a 60 dolláros ársapka az orosz olajra

2/12/2022 21:09

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió tagországai pénteken előzetesen megállapodtak abban, hogy a G7-tel kötött megállapodás alapján felső határt szabnak a tengeren szállított orosz kőolaj hordónkénti árára, amely 60 dollár lesz – írta az Euronews diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az ársapkáról szóló döntést Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője jelentette be pénteken. Közölte azt is, hogy bár Varsó alacsonyabb árat követelt, végül visszavonta kifogását az orosz nyersolaj felső árszintjének meghatározását célzó európai javaslattal szemben.

Az uniós nagykövetek pénteki tanácskozásán létrejött megállapodással az Európai Unió csatlakozik a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7 csoport által szorgalmazott javaslathoz – közölte Sados. Hozzátette, az árszintet  felülvizsgálják kéthavonta.

A lengyel hozzájárulás lehetővé teszi az EU számára, hogy előrehaladjon a javaslat jóváhagyásával. Az intézkedést már ezen a hétvégén hivatalossá tehetik – nyilatkozta a lengyel politikus.  

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint az EU és a G7-csoport hivatalos bejelentése vasárnapra várható, mielőtt december 5-én életbe lép az orosz olajimport túlnyomó többségére vonatkozó EU-embargó. A nagykövetek abban is megállapodtak, hogy a hétvégén újabb tárgyalási fordulót indítanak Oroszországgal szembeni további uniós szankciók meghozataláról azzal a céllal, hogy új korlátozásokat vezessenek be az orosz gazdaságra és a kulcsfontosságú orosz tisztségviselőkre vonatkozóan.

(Forrás: Euronews)