„Köszönjük,
A lényeg

Megbírságolta az MNB az OTP-t

21/11/2023 11:40

| Szerző: Klubrádió

A vizsgálat során feltárt jogsértések miatt az MNB összesen 49,375 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bankra, mert egyes pénzmosásgyanús eseteket nem haladéktalanul jelentett be a NAV keretén belül működő pénzügyi információs egység felé és több esetben nem teljesítette ismételt bejelentési kötelezettségét sem.

49 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzésben feltárt hiányosságai miatt. A bank több pénzmosásgyanús ügyletet nem jelentett be haladéktalanul, nem volt megfelelő a belső ellenőrzési és információs rendszere és a monitoring tevékenysége, problémák merültek fel a belső kockázatértékelése, ügyfél-átvilágítási gyakorlata, kockázatcsökkentő intézkedései és a pénzmosás-megelőzési képzések kapcsán is – közölte az MNB.

A jegybank az OTP Bank Nyrt. (OTP Bank) pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységének ellenőrzését követően úgy ítélte meg, hogy a bank több területen nem a felügyeleti elvárásoknak megfelelően végezte pénzmosás-megelőzési tevékenységét. A célvizsgálat a 2020. október 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A hitelintézet egyes pénzmosásgyanús eseteket nem haladéktalanul jelentett be a NAV keretén belül működő pénzügyi információs egység felé és több esetben nem teljesítette ismételt bejelentési kötelezettségét sem.

Hiányosság merült fel a hitelintézet monitoring tevékenységével kapcsolatban is, például a korábban bejelentett, pénzmosási szempontból fokozottan kockázatos ügyfelek, illetve az ügyleti megbízásokat rendszeresen adó ügyfélkört illetően.

Az MNB megállapította, hogy a hitelintézet ─ belső szabályozási előírásai ellenére ─ egyes magas kockázatú ügyfelek esetében nem tudta bemutatni az üzleti kapcsolat létesítéséhez szükséges vezetői döntést.

Több esetben azt sem tudta az OTP igazolni, hogy megtartotta munkatársainak a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésére vonatkozó képzéseit.

A jogsértések miatt az MNB összesen 49,375 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és (azok típusától függően) 2024. február és augusztus közötti határidőkkel kötelezte az OTP Bankot a hiányosságok kijavítására.