„Klubrádió
A lényeg

Megállapodtak az új magyar-szerb kőolajvezeték építéséről

20/06/2023 14:15

| Szerző: Klubrádió

Az energiabiztonság erősítésére hivatkozva Szijjártó Péter külügyminiszter kedden a szerbiai Palicson aláírt egy megállapodást, aminek értelmében egy új kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia között, illetve létrejön az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő vállalata.

Szijjártó a magyar-szerb stratégiai tanács ülésén a két ország közötti eddigi talán legfontosabb megállapodásnak nevezte az Algyőt Újvidékkel összekötő kőolajvezeték építését. Hozzátette, hogy az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő cégének idén ősszel meg is kell kezdenie a működését.

A stratégiai tanácson felszólalva kiemelte, hogy Röszke és Horgos között felállítják Európa legmodernebb és legnagyobb határátkelőhelyét, ugyanis a toldozgatás-foldozgatás nem jelent valódi megoldást. A kapcsolatainkhoz képest méltatlan, ami ott zajlik, akadályozza is a kapcsolatok fejlesztését, rossz érzést okoz az embereknek – fogalmazott.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy új szintre léphet az együttműködés a külpolitika terén, mivel Magyarország most először köt megállapodást közös külképviseletek létrehozásáról valamely másik országgal, ami lehetővé teszi a diplomáciai hálózat kibővítését mindkét fél számára. Tájékoztatása szerint elsőként Szerbia nagykövetsége fogja befogadni a magyar képviseletet a kongói Kinshasában, Magyarország nagykövetsége pedig a szerb képviseletet a máltai Vallettában. A program folytatását ígérte annak érdekében, hogy minél hatékonyabban, a világ minél több pontján legyünk képviselve.

(Via 24.hu)