„Köszönjük
A lényeg

Megalakul a "Szuverenisták" nevű EP-frakció, de a Fidesz nincs benne

23/06/2024 15:20

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Az AfD dolgozik az ügyön.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) német nacionalista és jobboldali populista párt Szuverenisták néven frakció létrehozását tervezi, egy email tanúsága szerint július 27-én.

A frakcióhoz a következő jobboldali pártok is csatlakozhatnak (zárójelben az elnyert mandátumuk száma): az SOS Románia (2), a spanyol SeAcabó La Fiesta (32), a görög NIHK (1), a lengyel Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc (6), a szlovákiai Hnutie Republika (2) és a magyar Mi Hazánk Mozgalom (1). Az AfD-nek 17 mandátuma van.

Tüntetés az AfD ellen Németoszágban
 

 
Berlin, 2024. február 3. Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt ellen tüntetnek a Reichstag épületénél Berlinben 2024. február 3-án.  MTI/AP/Ebrahim Noruzi
 
 

Ezt a szervezkedést az előzte meg, hogy az AfD-t a sorozatos botrányok, orosz és kínai kémkedési gyanú, a nácizmus relativizálása miatt kitették a jobboldali, populista Identitás és Demokrácia frakcióból. 

Az új csoportnak a fentiek alapján hét országból 32 képviselője lesz. Ugyanakkor ezzel az EU-szkeptikus, populista, szélsőjobboldali erők már három frakcióba rendeződnének, ami még inkább töredezetté tenné őket, ahelyett, hogy egységesebbek lennének 0 írha az RBC-Ukraine nyomán a hvg.hu.