„Klubrádió
A lényeg

Medián: eléggé vezet a Fidesz

30/03/2022 10:55

| Szerző: Klubrádió

Fidesz-győzelmet mért a Medián a lakosság körében érzékelhető szavazási irányokból. A felmérést március végén, a múlt héten készítették, és a válaszokból kiderül, a Fidesz a szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi.

A Hvg.hu által közölt mediános mandátumbecslés szerint a kormánypártok 128, az ellenzék 71 mandátumot szerez, tehát rajtuk kívül nem lesz bent más párt, sem a Mi Hazánk, se a Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

Felszentelték az új mezőkövesdi református templomot
 
Felszentelték az új mezőkövesdi református templomot
 
Mezőkövesd, 2022. március 26. Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a 7. számú választókörzet képviselőjelöltje (b-j) az új mezőkövesdi református templom felszentelésén 2022. március 26-án. MTI/Vajda János
Fotó: Vajda János
 

 

A választók aktivitása alapján a Medián nem zárja ki, hogy rekordszámban mennek el szavazni a magyarok, és akár 80 százalékos részvétel is lehetséges. 12 százaléknyi azoknak az aránya, aki biztosra mondták, hogy elmennek, de nem árulták el vagy még nem tudták, hogy kire teszik az ikszet.

Ugyanennek a felmérésnek a különlegessége, hogy rákérdezett arra is, hogy kinek mi a véleménye arról, hogy az ország jó irányba megy-e, és a pártszimpátiához képest a magyarok 48 százaléka szerint rossz irányba mennek a „dolgok”, és csak 44 százaléka látja azt, hogy jó irányba megyünk.

A fideszesek 43 százaléka szerint Oroszország „jogosan támadta meg Ukrajnát, hogy megvédje Ukrajnát". A teljes népességben 55 százalék szerint jogtalan volt a támadás, és csak 28 százalék szerint jogos.