„Támogassa
A lényeg

Medián: A magyarok kétharmada szerint rossz irányba tart az ország

21/12/2022 13:48

| Szerző: Klubrádió

Hosszú évek óta nem volt olyan negatív a magyarok jövőképe, mint most: a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-felmérés szerint

december közepén már kétharmados többség érezte úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok.

Jó fél év alatt számottevően erősödött a társadalomban az Oroszország elleni szankciók elutasítása, a májusi 35 helyett most decemberben már csak 26 százalék mondta, hogy akkor is az agresszor megbüntetését pártolná, ha emiatt Magyarország gazdasági fejlődése lelassulna, tovább nehezülne a megélhetés.

Magyarország az EU tagságának támogatottsága tavasszal még csaknem kilenctizedes volt, de az elmúlt hónapokban ez nem kevesebb, mint 10 százalékponttal csökkent. Ez legfinkább a fidszesekre jellemző, a májusi 83 százalék helyett most már csak 64 százalékuk támogatja a magyar tagságot. Az ellenzéki szavazók körében 5 százalékpontos visszaesést mért a Medián.

Pixabay
 

Az uniós tagság támogatottságának jövője szempontjából különösen nyugtalanító: az elszigetelődéstől való félelem által hajtva és a negatív kampánynak kiszolgáltatva az EU mellett nem szilárdan elkötelezett választók jó része előbb-utóbb a feltételezett többséghez csatlakozhat.

Az egyre borúsabb hangulatot alighanem csak átmenetileg enyhítheti az ünnepi készülődés. A magasabb jövedelmű csoportokban és a vallásos állampolgárok körében sokkal több a derűs attitűd, mint a többieknél és a kormánypárti szavazók is nagyobb arányban készülnek a karácsonyra örömteli várakozással, mint az ellenzékiek – írták.

Hann Endrét, a Medián ügyvezetőjét megkérdeztük a kutatásról az Esti gyorsban, a beszélgetést itt hallgathatják meg:

2022. december 21. Esti gyors / részlet, Hann Endre (22.12.21.)
08:21
00:00