„Klubrádió
A lényeg

Maximálta a kormány a csok büntetőkamatát

30/09/2022 13:16

| Szerző: Klubrádió

A kormány öt százalékban maximálta családi otthonteremtési kedvezményt (csok) büntetőkamatát – az erről szóló rendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben. Eddig az alapkamattal vagy legrosszabb esetben annak ötszörösével megegyező, tehát 13-65 százalékos büntetőkamattal kellett volna visszafizetni a felvett hitelt, ha például nem sikerült teljesíteni a vállalt gyermekszámot.

Az eddigi szabályozás szerint az alapkamattal vagy legrosszabb esetben annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kellett visszafizetni a felvett hitelt, ha például nem sikerült teljesíteni a csokért vállalt gyermekszámot. Ezt az állami támogatást lakásvásárlásra, -építésre, -bővítésre lehet felvenni.

A Bank360 elemzése szerint ez a csok indulásakor nem jelentett nagy fenyegetést, mert az alapkamat egy százalék alatt volt. Mostanra azonban a jegybanki alapkamatot 13 százalékra emelték, így jobb esetben az aktuális személyi kölcsönök kamatát kellene fizetniük a kedvezményes hitelt felvevőknek.

Rosszabb esetben viszont ennek ötszörösén, azaz 65 százalékon, ami a portál elemzése szerint már bőven az uzsorakamatszint felett van.

További könnyítést jelenthet, hogy amennyiben egy házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással akarja teljesíteni a csok felvételénél, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem a lejártát követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra alkalmasságot megállapító határozatot bemutatni a hitelintézetnek. Ebben az esetben ugyanis a határidő két évvel meghosszabbodik – írja a Bank360. A rendelet szombattól hatályos.