„Köszönjük,
A lényeg

Másodszor is megműtötték Robert Ficót

17/05/2024 14:45

| Szerző: Klubrádió

A beavatkozás nagyjából két órán át tartott. A besztercebányai kórház igazgatója azt mondta, azért végezték el a műtétet, hogy felgyorsítsák a sebgyógyulást, ezenkívül annyit mondott, hogy a szlovák miniszterelnök eszméleténél van, de továbbra is nagyon súlyos az állapota.

Újabb műtéti beavatkozáson esett át a szerdán meglőtt miniszterelnök, Robert Fico a besztercebányai kórházban – írja a Paraméter című szlovákiai lap.

Miriam Lapuniková, a besztercebányai kórház igazgatója a Robert Kaliňák védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a Ficót másodszor is megműtötték, a beavatkozás körülbelül két órán át tartott. Az igazgató azt mondta, azért végezték el a műtétet, hogy a sebgyógyulást felgyorsítsák, ezenkívül annyit mondott, hogy Robert Fico eszméleténél van, de továbbra is nagyon súlyos az állapota. Részletezte, hogy a kormányfő ellenőrző CT-vizsgálaton esett át, és az eredmények alapján eltávolították a lőtt seb után megmaradt elhalt szövetet.

„Jobb a kedvem, mert előrelépést látok” – mondta a védelmi miniszter, hozzátéve, a pénteki műtét által arra lehet következtetni, hogy az első jól sikerült.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerdán délután lőtte meg egy 71 éves férfi, akiről a magyar miniszterelnök is azt állította, hogy „baloldali aktivista”, de ez félrefordításból ered. A Levice híroldal 2019-ben Levický spisovateľ Juraj Cintula vydal novú básnickú zbierku Fragmenty plus címmel hozott le egy bejegyzést, amelyet a gépi fordító úgy fordít, hogy „Juraj Cintula baloldali író Fragmenty plus új verseskötetet adott ki”. A félrefordításban a Google Translate a levický szót magyarul, angolul és németül is baloldalinak fordítja, miközben a valóságban ez azt jelenti, hogy lévai, vagyis Léva városából való. Cintula cigányellenes könyvet írt és egy szélsőséges, oroszpárti, félkatonai szervezet munkáját támogatta.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Erdős Dénes)