„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay Putyin szolgájáról és az egyháznak adott stadionról

12/11/2021 08:58

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Márki-Zay Péter a vallásos Szemlélek blognak adott interjút: alább az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének legjobb mondataiból szemezgetünk:

A lengyelek vele kapcsolatos érdeklődéséről: A lengyel közösség kifejezetten érdekes számomra. Nagyra becsülöm annak a nemzetnek a katolicizmusát: fantasztikus élmény hétköznap délelőtt bemenni egy lengyel templomba és azt látni, hogy ott fiatalok és középkorúak is imádkoznak. Ők egy nagyon szabadságszerető nép, ezért is meglepő számomra, hogy a putyini szolgaság irányába terelődő Orbán Viktor miért szimpatikus arrafelé.

Az előválasztásról: fantasztának gondoltam azokat az egyébként ingyen dolgozó munkatársaimat, akik meg voltak győződve róla, hogy ezt nekem kell megnyerni.

A vele kapcsolatos elvárásokról: Az embereknek az számít, hogy ingyenes buszjárat van Hódmezővásárhelyen, nem az, hogy én templomba járok, ő meg nem…

Arról, hogy a kereszténység propaganda témává vált: Az, hogy ma hazánkban ennyire hangsúlyossá vált a kereszténység a politikában, az annak az Orbán Viktornak köszönhető, aki volt már KISZ-titkár, volt egy durván antiklerikális, egyházellenes időszaka is – gondoljunk csak a “cápalátogatás” kifejezésére. Most, hogy ez az ember a kereszténység védelmezőjeként adja el magát, ez felháborító nekünk, valóban keresztényeknek, akik már a szocializmus alatt is minden vasárnap ott voltunk a templomban. 

Az állam és az egyház viszonyával kapcsolatban: Egy totalitárius rendszerben az embereknek nem adatik meg az a szabadság, hogy a központi politikai vezetéstől függetlenek lehessenek. Ilyen rendszer épül jelenleg hazánkban: az utolsó sportklub vezetőjének is kormánypártinak kell lennie, a nemzeti szövetség élére a hatalom oligarcháit teszik. Mit keres a Természetjáró Szövetség élén Garancsi István? Ez ilyen mértékű? Komolyan? Mindenből politikát kell csinálni? 

Az egyházak korlátozása az alapvető emberi szabadságba való belegázolás. Az a feladatunk, hogy a Fidesz és az állam rabságából kiszabadítsuk az egyházakat.

Az egyházak állami támogatásáról: Több stadiont nem fog kapni egyik egyház sem. A határon túli magyarokat is nagyon szívesen támogatom, de nem stadionnal. Borzasztó szereptévesztés, ha egy vallási közösség azt gondolja, hogy neki futballakadémiát kell működtetnie.