„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay Lázárnak: Ön annyit költött egy vadászatra, amennyi Mártély adóssága

15/09/2022 17:52

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester reagált Ambrus István, Mártély polgármestere (és Lázár János volt sofőrje) megkeresésére. Utóbbi azért fordult a korábbi miniszterelnök-jelölthöz, hogy arra kérje: engedje el a település Hódmezővásárhely felé fennálló 23 millió forintos tartozását. Válaszában Márki-Zay Lázárnak üzent és felemlegette: "Ön korábban megközelítőleg ennyit költött el egyetlen hétvégi csehországi vadászatra". 

Márki-Zay Péter nyílt levélben reagált a tartozás elengedéséről szóló kérésre, de nem Ambrus Istvánnak, hanem Lázár János építési és beruházási miniszternek címezte.

"Mindannyian emlékszünk arra, amikor 2 éve Önök szórólapokon tájékoztatták arról mártélyi lakosokat, hogy azért nem jutnak forrásokhoz, mert ellenzéki polgármestert választottak. Ezt követően az Ön fellépése nyomán feloszlatta magát Mártély testülete, és új választásokat írtak ki. A voksolást megelőzően azzal kampányoltak, hogy nehéz helyzetben van a település, a korábbi polgármester pedig nem képes ezt kezelni, mert hozzám és az ellenzékhez csatlakozott, ellenben Ön nagyon is tud segíteni" – írta Márki-Zay, aki arra célzott, hogy Mártélyon feloszlatta magát a képviselő-testület, miután Lázár János, a választókerület győztese, miniszter elhívta négy képviselőjüket megbeszélésre. 

A hódmezővásárhelyi polgármester felhívta Lázár figyelmét arra, hogy „augusztusban a falu kétharmaddal az Ön egykori sofőrjét választotta. Az addig minden számláját időben fizető település a választás után heteken belül bejelentette, hogy csődben van, ezért segítségért meglepetésemre most mégis nem Önhöz vagy a kormányhoz, hanem hozzám fordultak. A kérés azért is furcsa, hiszen pont az Önök kormánya az, amelyik jelentős elvonásokkal sújtotta az önkormányzatokat és a rezsicsökkentés megszüntetésével csőd közeli állapotokat idézett elő több száz településnél” – jegyezte meg Márki-Zay.

Majd úgy folytatta: "Különösen érthetetlennek tartom Ambrus István megkeresését azért is, mert a kampányban Önök ígéretet tettek arra, hogy Mártély fennálló adósságát vissza fogják fizetni. Értjük, hogy egy fideszes politikus számára ez az összeg csekélység, hiszen Ön korábban megközelítőleg ennyit költött el egyetlen hétvégi csehországi vadászatra. A vásárhelyi polgárok azonban nem élnek ilyen luxusban. Nincsenek kastélyaik, luxusautóik vagy divatcsarnokaik, éppen ezért nem tudják, és nem is szeretnék kifizetni más település adósságát."

A hódmezővásárhelyi polgármester azt írta, tudomása van róla, hogy év végéig a Mártélyhoz beérkező pénzekből a fennálló tartozás fele azonnal rendezhető, a fennmaradó részre pedig Hódmezővásárhely részletfizetést biztosít.

(Kiemelt kép: Hódmezővásárhely önkormányzata)