„Klubrádió
A lényeg

Már ötven áldozata van a pályaudvar elleni rakétatámadásnak Ukrajnában

8/04/2022 18:31

| Szerző: Klubrádió

Ötvenre nőtt a kramatorszki pályaudvart ért orosz harcászati rakétacsapás halálos áldozatainak száma – közölte a Reuters Doneck megye kormányzójára, Pavlo Kirilenkóra hivatkozva. A támadásban öt gyerek is meghalt. 

Az Unicef, az ENSZ gyerekjóléti szervezete azt közölte, hogy még nincsenek pontos adataik a gyermekáldozatok számáról, de "a legrosszabbtól tartanak" – idézi a 444.

Kramatorszk az egyik legfontosabb vasúti csomópont Kelet-Ukrajnában, ahol több olyan vasútvonal is összefut, amit az oroszok fenyegető donbászi offenzívája elől az ország nyugati, békésebb vidékeire tartók használnak. A pályaudvaron a támadás idején több ezer menekült, javarészt gyerekek, nők és öregek várakoztak. Kramatorszk polgármestere szerint négyezer ember volt a pályaudvaron, amikor becsapódott a két orosz harcászati rakéta.

Oroszország ebben az esetben is Ukrajnát hibáztatja: azt állítják, hogy a pályaudvarra becsapódott rakéták maradványai alapján azok 9k79 Tocska-U harcászati rakéták voltak, amelyeket az orosz hadsereg már 2019-ben kivezetett a szolgálatból, és modernebb Iszkander rakétákra cserélt. Ezzel szemben a háború első napjától kezdve lövik Ukrajnát Tocska-U rakétákkal, amikből hatalmas készleteket halmoztak fel még a szovjet időkben.

Az egyik becsapódott rakéta oldalára azt írták, за детей. Ez a megfogalmazás jelentheti azt, hogy a gyerekeknek, vagy azt is, hogy a gyerekekért.

Volodimir Zelenszkij elnök a Telegramján reagált a támadásra, amiért az "orosz szörnyetegeket" hibáztatta. Szerinte a rakétacsapás része az oroszok tudatos, a polgári célpontokat pusztító taktikájának. "Erő és bátorság híján nem a csatatéren küzdenek meg velünk, hanem a polgári lakosságot pusztítják" - írta.

Korábban ITT írtunk a kramatorszki rakétatámadásról.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Andriy Andriyenko)