„Támogassa
A lényeg

Már három miniszter is ötmilliós fizetést kap

3/02/2024 10:16

| Szerző: Klubrádió

Fű alatt emelték, majd fű alatt visszadátumozva rakták fel a miniszterek és államtitkárok illetményéről szóló adatlapokat, miután a 24.hu január elején közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumokhoz, hogy kiderüljön, mennyi is a miniszterek fizetése.

Az adatlapok pénteken kerülhettek fel december 31-ei dátummal a kormany.hu-ra, vélhetően a vagyonnyilatkozati hullámra időzítve, amivel több száz dokumentum mögé elrejtve csempészhették fel a portálra. Az adatokból kiderül, hogy nem csak a Belügyminisztériumnál történt 17,5 százalékos emelés tavaly márciusban, hanem az összes minisztérium összes államtitkáránál és miniszterénél. Így az államtitkároknak 1 millió 975 ezer forintról 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük. A minisztereknek pedig 2 millió 633 ezer forintról 3 millió 95 ezer forintra.

Ami viszont teljesen új információ, hogy egy harmadik miniszter csatlakozott az ötmilliós illetményű miniszterek exkluzív klubjába Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Lantoson kívül Nagy Márton gazdasági és Csák János kulturális miniszter keres 5 millió forintot. A miniszterek, államtitkárok illetményét egyébként nem törvény szabályozza, hanem a miniszterelnök állapítja meg saját hatáskörében. Ezért ha nem árulják el, nem lehet tudni, mennyit keresnek az állami vezetők.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Lantos Csaba
 
Az új energiaügyi miniszter, Lantos Csaba eskütétele előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán