„Köszönjük,
A lényeg

Energiaügyi miniszter: 2029 előtt nem nagyon lesznek új szélerőművek

28/11/2023 16:11

| Szerző: Klubrádió

Ugyan a kormány hamarosan előáll a szélenergia hasznosítását lehetővé tévő szabályokkal, de nem várható, hogy 2029 előtt bárhol is új szélturbina épülne fel – derült ki Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán, a parlament Gazdasági Bizottságában kedden. 

Lantos Csaba szerint egyszerűen olyan sok – főként napelemes – erőművi engedélyes várja, hogy csatlakozhasson a hálózathoz, hogy 2029-nél hamarabb, aligha létesülhet új szélturbina. Ez azonban nincs kőbe vésve. A miniszter szerint ugyanis sok olyan függőben lévő erőművi engedély van, “ami még keresi a vevőket”, így lehetséges, hogy lesz olyan beruházás, ami hamarabb megvalósulhat – írja a hvg.hu.

A miniszter szerint a hazai szélerőművek nem tudnak versenybe szállni a nagy tengerparti szélerőműparkokkal, ahol sokkal több szél fúj, és sokkal nagyobb beépített teljesítményű – esetenként 15 MW-os – turbinákat telepítenek, és ebből fakadóan a hazai szélenergia hasznosításának “komparatív versenyképességi hátránya” van. Ugyanakkor ennek némileg ellentmondva azt is jelezte, hogy a magyar állam nem fogja anyagilag támogatni a szélerőmű-telepítéseket, mivel az ágazat piaci alapon tud működni.

Tordai Bence (Párbeszéd) szakértőkre hivatkozva felvetette a miniszternek, hogy az elmúlt évtized tiltása miatt 3-3,5 GW-nyi szeles energiatermelő kapacitás kiépítése maradt el, amit Lantos Csaba túlzónak nevezett, és azt mondta, Magyarországon 1-1,5 GW-nyi szeles kapacitást lehet közgazdaságilag észszerűen létrehozni.

Az LMP-s Csárdi Antal azt kérte számon a miniszteren, hogy miért csak az ország területének 11 százalékán tartják érdemesnek szélerőművet építeni, miközben ez sokkal nagyobb is lehet. A miniszter erre a Natura 2000-es területeket és világörökségi helyszíneket is említve arról beszélt, hogy elképzelhető, de “nem biztos, hogy van annyi szél”.

"Magyarországon szükségünk van erre, de túlzott ambíciókat nem táplálunk" – összegezte a kormány szélenergiával kapcsolatos hozzáállását.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)