„Köszönjük,
A lényeg

Magyarországra jön az orosz háborús bűnökről szóló lengyel plakátkampány

3/05/2022 17:29

| Szerző: Klubrádió

A visegrádi országok közül egyedül Magyarországra érkezik a lengyel kormány „StopRussiaNow” (Állítsuk meg Oroszországost most!) óriásplakát-kampánya – tudta meg a Népszava Sebastian Kęciek rendkívüli és meghatalmazott nagykövettől. A kampány célja az orosz háborús bűnök tudatosítása a lakosság körében, valamint azoknak a politikusoknak a meggyőzése, akik alig várják, hogy a háború végeztével újra üzletelhessenek Oroszországgal – mondta a nagykövet.

A következő három napban Budapesten lehet majd találkozni az autókon kifeszített plakátokkal. A 19 európai országban futó kampány célja egyrészt az orosz háborús bűnök tudatosítása a lakosság körében, másrészt azoknak a politikusoknak a meggyőzése, akik alig várják, hogy a háború végeztével újra üzletelhessenek Oroszországgal – mondta a nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy a visegrádi országok közül miért csak Magyarországon lesz ilyen kampány, Kęciek azt válaszolta a Népszavának, hogy ez a lengyel kormány döntése volt.

A rendezvényen felszólalt Ljubov Nepop ukrán nagykövet is, aki előbb lengyelül üdvözölte a nagykövetet az alkotmány ünnepe alkalmával – az Orbán-kormány részéről senki sem vett részt a keddi rendezvényen, ennek ellenére –, majd arról beszélt: Ukrajna, Lengyelország és Magyarország az az ország, amely a történelméből nagyon jól tudja, mi történik, amikor a népeik kiállnak saját sorsuk, függetlenségük mellett, ám nem kapják meg azt a segítséget amelyre szükségük van.

Az ilyen kudarcok nemcsak népeinkre hoznak szenvedést, ám azokra is, akik nem jöttek időben segítségre. Most is egy ilyen pillanat van – mondta Ljubov Nepop, aki beszéde végén köszönetét fejezte ki „a lengyel és a magyar népnek, a szolidaritásukat soha sem fogjuk elfelejteni”.

A magyar kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, Magyarországon szólásszabadság van, így ha valaki plakáthelyet vásárol, akkor a véleményszabadság nagyon kevés országban olyan széles, mint itt.