„Köszönjük,
A lényeg

Magyarország túl messzire ment a vétókkal – mondta a litván külügyminiszter

28/05/2024 09:03

| Szerző: Klubrádió

Majdnem minden megbeszélésünket, az EU valamennyi döntését egyetlen ország blokkolja, ez pedig Magyarország – jelentette ki a litván külügyminiszter, amikor megérkezett az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozójára, írja a Reuters, amelyről a Telex számol be.

Az EU külpolitikai döntéseihez mind a 27 tagállam egyhangú támogatására szükség van, azonban Magyarország blokkolja az Ukrajnának nyújtott uniós katonai segélyről, Kijev uniós tagsági tárgyalásainak megkezdéséről, valamint Grúziáról és Örményországról szóló döntéseket is.

"Utánanéztünk ennek, és úgy tűnik, hogy az Ukrajnáról szóló uniós határozatok mintegy 41 százalékát Magyarország blokkolta. Ezzel már nagyon-nagyon messzire ment. Meg kell találnunk a módját, mint közösségnek, hogy ezt megkerüljük" – fogalmazott Gabrielius Landsbergis.

A találkozó előtt hasonló aggályokat fogalmazott meg az észt és az olasz külügyminiszter is.

 
Gabrielius Landsbergis
 
litván külügyminiszter
Fotó: Augustas Didžgalvis / Wikimedia Commons
 

Szijjártó Péter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a nap folyamán kemény vitát folytatott litván kollégájával Brüsszelben, és úgy vélekedett, hogy ma Gabrielius Landsbergis "az egyik legháborúpártibb politikus" az európai uniós külügyminiszterek között.

A magyar kormány próbálja a júniusi választásokig húzni az időt – ezt mondta a Klubrádiónak Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő. Hozzátette, hosszú távon is erre a konfrontáló politikára lehet számítani.

2024. május 27. A lényeg (2024.05.28.) Hegedűs Dániel
00:52
00:00