„Támogassa
A lényeg

Magyarország a covid alatt csökkentette az egészségügyi és szociális kiadásait

2/03/2023 07:34

Az EU-ban Magyarországon költik a legtöbb pénzt az egyházakra, a bürokráciára, és az egyik legkevesebbet a polgárokra, írja a Népszava.

Koronavírus - Családügyi szervezetekkel tárgyalt Orbán Vikt
 
Koronavírus - Családügyi szervezetekkel tárgyalt Orbán Viktor
 
Budapest, 2021. március 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök családügyi civil szervezetekkel tanácskozott az Egyszülős Központ budapesti épületében. MTI/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán
 

 

  • Szociális jogok és -ellátások biztosítása terén Európában a magyar állam messze átlag alatt teljesít, a negyedik legkevesebbet költi e területekre – írja a lap a 2021-es Eurostat adatokból, de az átlagnál többet költ saját magára.
  • A kormányzati bürokráciára átlagosan az uniós tagállamok a GDP-jük 6 százalékát fordítják, Magyarországon 2021-ben ez nyolc százalék volt, így az egész EU-ban harmadik legdrágábban működő állam a magyar, ahol előttünk vannak az olaszok és a finnek.
  • Az uniós átlag felett költ a magyar kormány vallási és kulturális, valamint szabadidős támogatásokra, olyannyira, hogy ezen a területen a legelső az uniós országok között, írja a lap, amely arról is ír, hogy a 2021-es adatokon még tetten érthetők a Covid-járványra és -válságra adott válaszok, vagyis Európában a gazdasági támogatások, valamint a szociális és egészségügyi kiadások ugrottak meg, ami pont nem igaz Magyarországra.
  • 2021-ben uniós államok átlagosan a GDP-jük 8,1 százalékát költötték az egészségügyi kiadásokra, Magyarországon ez csak 5,6 százalék.
  • Sőt, míg a többi tagország ezzel stabil volt az előző évhez képest, Magyarországon 2020-hoz képest még az egészségügyi kiadások csökkentek is 6,4 százalékról, megkezdődött a spórolás az egészségügyi kiadásokon.
  • A szociális, jóléti kiadásokat a Covid-járványban az EU-tagországok növelték, a magyar kormány 2020-ban a GDP 13,5 százalékát, 2021-ben pedig 13,1 százalékot fordította erre. 2010-ben még a magyar állam is 22 százalékot fordított jóléti kiadásokra.

Az eredmény közismert: a világon Magyarországon volt az egyik legrosszabb a helyzet és az első helyeken állt a covid miatti halálozásban.