„Klubrádió

Magyar származású külügyminisztert jelölhet Joe Biden

23/11/2020 11:24

| Szerző: Klubrádió

Anthony Blinken anyja magyar, apja 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Blinken Barack Obama elnöksége alatt külügyi és nemzetbiztonsági téren dolgozott.

Várhatóan a magyar származású Anthony Blinken lesz Joe Biden külügyminisztere – írta a Bloomberg és a The New York Times is.

Az értesülést sem a leendő elnök munkatársai, sem Blinken nem kommentálták. Katie Bedingfield, Biden kommunikációs tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Joe Biden kedden hozza nyilvánosságra a várható kormányzata tagjainak névsorát.

A HVG azt írja, Anthony Blinken anyja Judit magyar, az apja, Donald Blinken, 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Az apa Donald Blinken mostani felesége, Vera is magyar születésű, 1950 óta az USA-ban él. A Közép-Európai Egyetem mellett működő Nyílt Társadalom Archívumnagy támogatói, a szervezet 2015-ben fel is vette a nevüket, így lett Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum.

Korábban, Obama elnöksége alatt az egyik legfontosabb külügyekkel és nemzetbiztonsággal foglalkozó háttérember volt. Másik esélyes jelölt lehet a külügyminiszteri posztra Susan Rice volt nemzetbiztonsági főtanácsadó.