„Hírek
A lényeg

Magyar György: Legyen köztársasági elnöki előválasztás is!

15/10/2021 18:52

| Szerző: Klubrádió

Köztársaságielnök-jelölti előválasztást tervez a Civil Választási Bizottság – jelentette be a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Magyar György, a szervezet elnöke. Elmondta: tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon a köztársasági elnököt nem közvetlenül választják meg az állampolgárok, mégis fontosnak tartják, hogy javaslatot tegyenek egy, az ellenzéki oldalon elfogadható személyre. 

A köztársasági elnök megválasztása most kardinális kérdés lesz, mert pont az áprilisi választások előtt kell döntenie a parlamentnek, hogy ki legyen az államfő a következő öt évre. Ha erről a jelenlegi összetételű parlament dönt, akkor Magyar Györgynek nincs kétsége, hogy a "133 hős" meg fogja választani a Fidesz jelöltjét. Tehát nem tenne jót egy esetleges kormányváltásnál, ha jönnek az új törvények, és a köztársasági elnök nem írja alá.

Ezért az ügyvéd azt mondta: a civilek azt kezdeményezik, hogy a köztársasági elnök személyére „tegyünk mi javaslatot”. Ugyanígy, ahogy most az előválasztásnál, jöjjenek személyiségek, és akár online szavazzuk meg, kit tartanánk alkalmasnak arra, hogy a nemzet egységét megtestesítse – fogalmazott.