„Köszönjük,
A lényeg

Ma Dunántúlon indult a havazás

6/12/2023 10:31

| Szerző: Klubrádió

Egyre nagyobb területet érint a havazás a Dunántúlon és a Duna vonalában is, és az előrejelzések szerint szerdán még több csapadék érkezik - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Dunántúl nagy részén havazik, Kaposváron már 12 centi hó esett az Időkép cikke szerint. A  Mohács-Siófok-Tata vonaltól nyugatra sokfelé havazással indult a nap, sok helyen 5-10 centi közötti a friss hóréteg vastagsága. 

A Dunántúlon további havazás, havas eső várható, míg az ország keleti felére csak délután érkezik a csapadékzóna. Arrafelé főként eső eshet, majd késő estére havas esőbe, hóba vált a csapadék. Az északkeleti harmad késő estig szárazon maradhat. Az északias szél mérsékelt marad. Ma is nagyrészt erősen felhős, vagy borult időre számíthatunk, északkeleten lehet kevés napsütés. Általában -1, +4 fokot mérhetünk, a Tiszántúlon viszont pár fokkal enyhébb lehet az idő.

Míg délelőtt a Dunántúl nagy részén az eső havazásba megy át, a fővárosban csak a délutáni óráktól lehet erre számítani. Budapest délebbi kerületeiben várhatóan 15 órától, azaz Csepelen, Nagytétényben, míg az északabbi Újpesten csak 1-2 órával később válthat át az eső havas esőbe, havazásba. 18-20 óra környékén már az egész fővárosban intenzív lehet a havazás, ami 22 óra után gyengülhet, de az enyhébb erősségű havazás csütörtök délutánig kitarthat.

Az Útinform figyelmeztetése szerint téli útviszonyokra kell készülni a Dunántúlon: az M1-es autópálya Hegyeshalom és a Győrt elkerülő szakasz között, latyakos, vizes. A fő és mellékutak burkolata a Dunántúlon jellemzően hókásás, latyakos, vizes. Keszthely, Tamási és Nagyatád térségében valamint északra Balassagyarmat térségében havas.