„Klubrádió
A lényeg

Litvániát megtorlással fenyegeti Oroszország, ha nem engedik be az exklávéba az Európai Unió által szankcionált termékeket

20/06/2022 16:41

| Szerző: Klubrádió

Szombat óta nem engedik át országukon a Kalinyingrádba tartó, és az Európai Unió által szankcionált termékeket a litván hatóságok. A kalinyingrádi kormányzó szerint a korlátozással az orosz exklávéba tartó áruforgalom nagyjából 50 százaléka esik ki.

Az orosz külügy hétfő délután felszólította Litvániát, hogy azonnali hatállyal törölje el a vasúti áruforgalomra vonatkozó tilalmat, ellenkező esetben Oroszország "fenntartja magának a jogot megtorló lépések megtételére”, hogy ezzel megvédje a nemzeti érdekeit – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Azt írják, hogy Oroszország a litván kereskedelmi korlátozást "nyíltan ellenséges” tevékenységként értékeli, mert szerintük ezzel Litvánia megsérti a nemzetközi jog szerinti kötelezettségét, amelyet a 2002-es EU–Oroszország-megegyezés tartalmaz, és amely a Kalinyingrád és Oroszország közötti tranzit szabályait rögzíti – írja a Hvg.

 

Litvánia fenyegetettségével kapcsolatban a Klubrádió korábban készített egy interjút a litván nagykövettel, Vytautas Pinkussal.