„Klubrádió
A lényeg

Lengyelországban utcára mentek az emberek a kormányfüggetlen tévékért

20/12/2021 08:32

| Szerző: Klubrádió

Több ezren tüntettek Lengyelország nagyvárosaiban, azt követelve, hogy az államfő ne írja alá a sajtószabadságot korlátozó törvényt. A jogszabályt teljesen váratlanul, pénteken gyorsan fogadta el a Szejm, hogy a külföldi tulajdonban lévő médiacégek működését szigorítsák. A lengyel parlamenti alsóház, a szejm által két nappal korábban véglegesen elfogadott, a következő lépésben az államfő elé kerülő törvénymódosítás értelmében a külföldi cégek csakis akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot, írja az MTI. 

Tüntetés Lengyelországban
 
Tüntetés Lengyelországban
 
Krakkó, 2021. december 19. A külföldi részesedésű média működési engedélyeiről szóló törvénymódosítás ellen tüntetnek a dél-lengyelországi Krakkóban 2021. december 19-én. MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski
Fotó: Lukasz Gagulski
 

 

Az amerikai Discovery Inc. által működtetett, legnépszerűbb lengyel tévécsatornát, a TVN24-et és más csatornákat veszélyeztető törvényt Andrzej Duda lengyel államfőnek kell aláírnia. (Guardian)