„Klubrádió
A lényeg

Lemondott az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője

6/08/2022 18:05

| Szerző: Klubrádió

Lemondott pozíciójáról Okszana Pokalcsuk, az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője, miután az emberi jogi szervezet jelentésében meglehetősen súlyos vádakkal illette Kijevet, a nemzetközi humanitárius jog megsértésével vádolva az ukrán hadsereget. 

A jelentés – amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint nyugati diplomaták, köztük a brit és az amerikai ukrajnai nagykövet is bírált – szerint az ukrán hadsereg veszélynek teszi ki a civileket azzal, hogy az oroszok támadta lakott területeken, kórházakban és iskolákban is hoz létre katonai bázisokat – írja a 444.hu.

"Hacsak nem élsz egy olyan országban, amelyet éppen darabokra szaggatnak, sosem fogod megérteni, mit jelent hibáztatni a védőinek hadseregét. És nincsenek olyan szavak semmilyen nyelven, amelyek ezt át tudnák adni annak, aki nem érezte ezt a fájdalmat" – írta a Facebookon Pokalcsuk.

A jelentést azóta a Kreml által irányított orosz média arra használta fel, hogy bizonyítsák azokat az állításokat, miszerint az orosz erők csak katonai célpontokat vesznek célba Ukrajnában.

A folyamatos kritikák ellenére az Amnesty International közölte, hogy bár elítéli az orosz inváziót, a jelentés megállapításai kiterjedt vizsgálatok során gyűjtött bizonyítékokon alapulnak, és hogy az Amnesty International jelenteni fogja az ukrán jogsértéseket is, ha észlel. (The Guardian)