„Támogassa
A lényeg

Lemondása után Palkovics havi 5 milliós fizetést vihet haza az állami védelmi holdingtól

29/12/2022 08:30

| Szerző: Klubrádió

Már most vezérigazgató, egyetemi kuratóriumi elnök és kutatóprofesszor, de felügyelőbizottsági vezető is lehet a volt miniszter, aki a többszörösét keresheti, mint kormánytagként. Palkovics László ráadásul hatalmas méretű, százmilliárdos állami cégbirodalmat irányíthat lemondása után.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a volt innovációs és technológiai miniszter vezérigazgatóként az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt.-t irányítja majd.  A cég alapítói határozatában ugyanakkor havi bruttó 5 millió forintban állapították meg az alapbérét – szúrta ki a 24.hu.

Emellett Palkovics lett a győri Széchenyi István Egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve ő vezetheti az alapítvány mellett létrehozott vagyonkezelő holdingot is. Azt nem tudni, hogy Palkovics pontosan mennyi pénzt kap kuratóriumi elnökként, az viszont korábban már kiderült, hogy az ugyanebben a kuratóriumban ülő Szijjártó Péter külügyminiszter és Dézsi Csaba András győri polgármester havi bruttó 1,5 millió forintra jogosult.

Palkoviccsal a győri egyetem megkapta a volt miniszter kedvenc projektjét, a ZalaZone-t is. November közepétől a volt miniszter ügyvezetője lett az 52 milliárd forintból kiépített zalai tesztpálya üzemeltetőjének, az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-nek. A vállalat korábbi ügyvezetője, Barta-Eke Gyula a 24.hu szerint 2 millió 750 ezer forintot kapott havonta, a cég honlapja szerint azonban Palkovics ezért külön nem részesül díjazásban.

Bővülhet még a sor: januárban dől el, hogy a Rába Nyrt. felügyelőbizottságának új elnöke lesz-e Palkovics, ekkor tartanak rendkívüli közgyűlést. A posztot most betöltő Lepsényi István havi 700 ezer forintot kap ezért a megbízásért.