„Klubrádió
A lényeg

Lehallgatások: Vadai szerint nem is a Belgyminisztérium vette a Pegasust

5/11/2021 07:26

| Szerző: Klubrádió

A civileket és újságírókat megfigyelésével kapcsolatos botrány miatt csütörtökön a honvédelmi bizottság meghallgatta Pintér Sándor belügyminisztert, az ülés után pedig Kósa Lajos fideszes bizottsági elnök azt állította, hogy a Bm vásárolta meg a szoftvereket. Később a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, a jobbikos Stummer János maga is erről írt, és hozzátette, hogy Kósa ezzel minősített információt hozott nyilvánosságra, ezzel pedig a Büntető Törvénykönyv 256. paragrafus (1) bekezdés alapján minősített adattal való visszaélést követett el, amely a jogszabály szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Csakhogy Vadai Ágnes DK-s képviselő meg azt mondta "Kósa Lajos tévedett, a zárt bizottsági ülésen nem az hangzott el, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert". Szerinte a külügyminisztérium környékén kell keresgélni a beszerzést illetően.

Vadai a kormánybarát ATV-n beszélt arról, hogy Pintér Sándor vizsgálatot ígért azzal kapcsolatban, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter szabálysértést vagy bűncselekményt követett-e el mivel a lehallgatóberendezések engedélyezését nem maga rendelte el, hanem a feladatot tartósan kioszotta a minisztérium államtitkárának, Völner Pálnak. (24.hu)