„Klubrádió
A lényeg

Lázár János elődjének kiváltságos fia állt a Márki-Zayék elleni hekkertámadás mögött

9/07/2021 07:34

| Szerző: Klubrádió

2019-ben betörtek a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerébe, hogy lehallgató programokat helyezzenek el az ellenzékivé vált önkormányzat gépein. Ezért, első fokon a bíróság elítélte Rapcsák András egykori polgármester fiát. 

Rapcsák András egykori polgármester halála után asszisztense, Lázár János vette át a várost és a körzetet. Lázár Rapcsák fiából önkormányzati cégvezetőt csinált. Miután az önkormányzati választáson a fideszesek veszítettek, és Márki-Zay lett a polgármester, ifj. Rapcsák akcióba lépett.

Az esetet ismertető Azonnali szerint 2019 júliusában egy külső számítógép kapcsolódott fel a belső hálózatra. A hekker lehallgató szoftvereket próbált meg telepíteni, ezt azonban észlelte az önkormányzat egyik informatikusa, és még időben megszüntette a támadó hozzáférését.

Mint kiderült, a támadás az önkormányzat saját cégének, a HVSZ-nek az egyik gépéről történt a korábbi vezetés tudtával. A HVSZ volt az a cég, aminek korábban ifj. Rapcsák András volt az igazgatósági elnöke. Nyomozás kezdődött, majd bíróság elé került az ügy.

„A vádirat alapján, a szerződés felmondása után, meglévő jelszóval történt belépés a hivatal rendszerébe a HVSZ Zrt. rendszeréből, amelyért mint a társaság vezetője a teljes felelősséget vállalom, és állok a tárgyalás elé. Álláspontom szerint bár a belépés fizikailag elképzelhető volt, de szándékosság bizonyosan nem volt benne, amit az is alátámaszt, hogy a polgármesteri hivatalt sem adatvédelmi, sem gazdasági, sem informatikai kár nem érte, mely álláspontom a bíróság előtt is képviselni fogom” – írta a vádlott, ifj. Rapcsák az ügyről korábban.

A bíróság első fokon bűnösnek találta és három évre próbaidőre bocsátotta a volt vezetőt a hódmezővásárhelyi önkormányzat elleni hekkertámadásban.