„Klubrádió
A lényeg

Külföldi tulajdonszerzésről dönthet Nagy Márton

24/12/2022 16:50

| Szerző: Klubrádió

Megtilthatja a tulajdonszerzést a gazdaságfejlesztési miniszter, ha az érintett cég EU-n kívüli külföldi kormánytól függ, vagy veszélyeztetheti a közbiztonságot.

A gyógyszergyártókra kivetendő különadó és amellett, hogy Rogán Antal a kormány útdíjfizetési-szolgáltatásért felelős tagja lesz, a közlönyben megjelent egy másik rendelet is, amelynek értelmében a gazdaságfejlesztési miniszter megtilthatja a magyarországi tulajdonszerzést, ha befektető cég EU-n kívüli ország kormányától függ vagy a közbiztonságot veszélyeztetheti – írta meg a hvg.hu.

A miniszternek be kell jelenteni mindenféle külföldi tulajdonszerzést, tőkeemelést, cégátalakítást, kötvénykibocsátást, ha az ügylet összértéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot, vagy témáktól függően bizonyos részesedési arányt.

A miniszter megtilthatja az ügyletet, ha fennáll „Magyarország államérdekének, közbiztonságának, közrendjének sérelme vagy veszélyeztetése, illetve ezek bekövetkezésének lehetősége”, ha a bejelentő „közvetlenül vagy közvetve nem az Európai Unióhoz tartozó tagállam kormányának – beleértve az állami szerveket vagy a fegyveres erőket is – ellenőrzése alatt áll, akár tulajdonosi szerkezete, akár jelentős finanszírozása révén”, továbbá ha a bejelentő „az Európai Unió bármely tagállamában érintett volt biztonságot vagy közrendet veszélyeztető tevékenységben, illetve fennáll a komoly kockázata annak, hogy a bejelentő bűncselekménynek minősülő tevékenységet fog folytatni”. A tiltást meg kell indokolni, de az indokolás minősített azaz titkos adatot nem tartalmazhat. Ellene közigazgatási nemperes eljárást lehet indítani a Fővárosi Törvényszéken.