„Támogassa
A lényeg

Kudlik Júlia és Vitray Tamás fotóit töröltetné az MTVA

5/04/2023 11:35

| Szerző: Klubrádió

Fotók törlését követeli, ellenkező esetben perrel fenyegeti az MTVA a Fortepan közösségi fotóarchívumot, derül ki a Fortepan Facebook-oldalán megjelent posztból, mely az oldal alapító főszerkesztője, Tamási Miklós válaszát közli (azért azt, mert az eredeti megkeresés közléséhez, idézéséhez a feladó nem járult hozzá).

A poszt nem nevezi meg az MTVA-t sem, ehelyett egy „magát megnevezni nem kívánó, közfeladatokat ellátó és közpénzből gazdálkodó részvénytársaság”-ként említik a követelés forrását, ám a válasz címzettje dr. Tarr Péter, az MTVA jogi vezetője.

Hábetler András és Vitray Tamás
 
Hábetler András és Vitray Tamás a Kubrádióban. Ezt a képet nem tilthatják le.
 

A poszt alapján a töröltetni akart képek között olyan legendás tévésekről szerepelnek fotók, mint Kudlik Júlia vagy Vitray Tamás, de Jeles András filmrendezőről is vannak képek.

"Tisztában vagyunk vele, hogy jogi értelemben – leszámítva a lomtalanításon talált képet – egyik fotó közléséhez sincs jogunk. Végignézve a listán azonban úgy érzem, hogy a magyar vizuális történelem olyan dokumentumait szeretnék elérhetetlenné tenni, amiket fontos látni az olvasóknak, kutatóknak, újságíróknak. Az MTVA gyűjteményéból ezek a képek – ha fellelhetőek – csak korlátozásokkal és térítés ellenében közölhetőek. Megítélésem szerint minden fotó, ami az államszocializmus évtizedei alatt közpénzen készült, szabad és ingyenes felhasználással kell elérhető legyen. írta egyebek mellett Tamási. (A 24.hu nyomán)