„Támogassa

Kövér megint kikapcsolta Jakab mikrofonját, kivonultak a jobbikosok

25/05/2021 15:26

| Szerző: Klubrádió

„Tiszta MSZMP!” – így reagált Jakab Péter, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője, amikor Kövér László házelnök megint elvette tőle a szót a Parlamentben kedden, emiatt igen rövidre sikerült napirend előtti felszólalása közben. Kövér közölte: senki nem bírálhatja az ülés vezetését. Az Országgyűlés elnöke kocsmát és óbégatást is emlegetett. A jobbikosok tiltakozásként kivonultak az ülésteremből.

Jakab Péter Jobbik-elnök napirend előtti felszólalását éppen azzal kezdte, hogy Orbán Viktort idézte, a miniszterelnök ugyanis 2018-ban az Európai Parlamentben azt mondta: „mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. Ezután megjegyezte, hogy a múlt héten Kövér László sokadjára kapcsolta ki a mikrofonját a Parlamentben. (Jakab akkor ficsúroknak nevezte a fideszeseket, amiért később rekordösszegű, 9,6 milliós büntetést kapott.)

De amikor Jakab erről kezdett volna beszélni, a házelnök megint kikapcsolta a mikrofonját. Közölte: a házszabály szerint a képviselők nem bírálhatják az ülésvezetést, majd rászólt a jobbikosokra, hogy „ne hőbörögjenek”. A Jobbik videója az esetről:

Kövér László úgy fogalmazott: „Én azt is megértem, frakcióvezető úr, hogy ön a kocsmai kötekedőket akarja bevinni a közösbe apportként”. Majd több képviselőnek is mondta, hogy nem óbégathat be: „ez nem a kocsma, ahova ön szeretettel jár, ez az a ház”. Hozzátette, a következő 33 alkalommal is mindig el fogja venni ilyenkor a szót.

Jakab Péter erre úgy reagált: „Tiszta MSZMP!”. Visszakapta a szót, és úgy folytatta: „Elnök úr, akármit is tesz, soha, semmilyen körülmények között nem fog tudni elhallgattatni. Kikacsolhatja a mikrofonomat, büntethet 10 millióra...”, de a házelnök megint kikapcsolta a mikrofonját.

A jobbikos képviselők felállva kiabáltak Kövérrel, aki erre azt mondta: „Nyugi! Remélem, az urak még nem ittak, tehát még képesek higgadtan viselkedni!”, aztán az ellenzéki párt politikusai tiltakozásul kivonultak az ülésteremből. Kövér megismételte, nem is tehet mást, kénytelen elvenni a szót. Jövő héten újra megpróbálhatja – tette hozzá, Jakabnak címezve.

Kövér László nemcsak a Jobbik elnökével, hanem a DK-s Varju Lászlóval és a párbeszédes Szabó Tímeával is konfliktusba került a keddi ülésnapon. Utóbbinak virágot ajánlott, ha csöndben marad.

(Címlapi kép: MTI, forrás: 444.hu)