„Köszönjük,
A lényeg

Korrupciós pénzből szerezhetett Schadl erzsébetvárosi bérlakásokat

21/04/2022 08:09

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Fővárosi Önkormányzat vizsgálóbizottságának zárójelentése szerint Erzsébetvárosban, és az V. kerületben kormánközeli érdekeknek megfelelően határozták meg, mely ingatlanokat értékesítik. A pályázatokról, azok részleteiről leginkább kapcsolati rendszeren keresztül juthattak információhoz a vevők, köztük a korrupciós ügyekkel vádolt Schadl György. A végrehajtói kamara elnöke a testület véleménye szerint nyolc lakást vásárolt vélhetően abból a 800-900 millió forintból, amelyhez jogtalanul jutott.

Budapest belvárosában 2014 és 2018 között több mint 1200 önkormányzati tulajdonú lakás került magánkézbe jelentős kedvezménnyel, ez több milliárdos vagyonvesztés az érintett önkormányzatoknak – ez az V. és a VII. kerület korrupciógyanús ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló Fővárosi Önkormányzat vizsgálóbizottságának zárójelentéséből derült ki. A Népszava arra is felhívja a figyelmet, hogy a fideszes képviselők nem vettek részt a szervezet vizsgálatában, amelyet az erzsébetvárosi polgármester, Niedermüller Péter vezetett.

A testület vizsgálata során feltárta, hogy a kedvezményes bérlakásvásárlás miatt sok esetben strómanok vásárolták meg bérlők helyett a lakásokat, majd jelentős nyereséggel piaci áron adták tovább azokat.

Erzsébetvárosban a továbbértékesített lakások aránya

  • 2014-ben még alig 2,5 százalék,
  • 2015-ben már 46,2 százalék,
  • 2017-ben 62,5 százalék volt,
  • 2019-re ez visszaesett 33 százalékra,
  • 2020-ban pedig nullára.

2015-ben a kedvezményesen megvásárolt lakások kevesebb mint 6 százaléka talált új vevőre alig 30 nap alatt, 2017-ben már 27 százalék, a következő évben 30 százaléknál is több. A 2015 és 2019 között eladott bérlakások csaknem felét egy éven belül értékesítették, ami a bizottság szerint megkérdőjelezi az alkalmazott értékesítési modell társadalmi hasznosságát és igazságosságát.

Az V. kerületben, illetve 2019 előtt Erzsébetvárosban nyoma se volt átfogó ingatlangazdálkodási koncepciónak, nem derült ki, hogy milyen szempontok alapján jelölték, illetve jelölik ki az eladandó ingatlanokat. Emiatt a vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy az ingatlaneladásokat nem az érintett kerületek szükségletei, hanem az egyes, a kormánypárthoz, annak holdudvarához közelálló vevők vételi szándékai határozták meg – foglalja össze a 444.

A testület arra is rámutatott, hogy a pályázatok részleteihez leginkább kapcsolati hálón keresztül lehetett hozzáférni, ezzel is megszűrve a pályázókat.

A rendszer működését egyfajta esettanulmányként mutatta meg a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Schadl György ingatlanvásárlási ügye. A végrehajtói kamara azóta már előzeteseben ülő elnöke nyolc lakást vásárolt a VII. kerületben. Eredetileg 28 ingatlant hirdettek meg, de a bizottsági ülés előtt 1-2 órával egy módosító indítvánnyal 10 lakásra szűkült a kör, ebből vett meg végül nyolcat.

A lakásokra egy kivételével csak Schadl adott be ajánlatot, ezekért összesen 225 milliót fizetett. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy mivel a nyilvánosságra jutott adatok szerint Schadl 800-900 millióhoz jutott jogtalanul, feltételezhető, hogy ez korrupciós pénz volt, ráadásul előbb fizetett, minthogy az eladásokról megszületett volna az önkormányzati döntés.