„Klubrádió

Kormányinfó: Mégis oltják a pedagógusokat

25/03/2021 11:05

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügyi rendszer képes elviselni a megnövekedett terhelést, Gulyás Gergely szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kományinfón kifejtette, nem biztos, hogy húsvét után nyithatnak az iskolák, de az érettségit mindenképpen szeretnék már az intézmények falai közt megtartani. Ehhez az kell, hogy elérjük a 2,5 millió beoltottat. Hozzátette, a tanárokat is elkezdik oltani.

Két kormányülés is zajlott szerdán, ezek eredményeit ismertette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Minisztetrelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A hvg.hu összefoglalója szerint Gulyás újra elmondta, hogy az egészségügyi rendszer képes lesz a megnövekedett terhelés elviselésére. A kormány 650 ezer olyan nyugdíjasról tud, aki még nem regisztrált oltásra, őket külön keresik meg. A mostanra teljesen átoltott idősotthonokban már egy százalék alatti a fertőzés.

Az oltási terv működését bizonytalannak nevezte, de abban biztosak, hogy áprilisban minden eddiginél több vakcina érkezik.

A kormány döntése alapján a 2,5 millió beoltottat elérve nyitnak ki egy héten belül az iskolák, ez a mostani számítások szerint legkorábban április 12-t vagy április 19-t jelent. Az újranyitást megelőzően beoltják a tanárokat is, önkéntes alapon.

A boltok újranyitásáról azt közölte, hogy egy javaslat szerint 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat majd az üzletekben, de a kormány még vizsgálja ennek a megvalósítását, erről péntekre születik döntés.

Fotó: Soós Lajos / MTI
 

„A feladat az, hogy olyan nyitási tervet dolgozzunk ki, amely világos perspektívát mutathat” – mondta, hozzátéve, hogy a mostani számok még azt mutatják, hogy „alapvetően változtatni nem tudunk.”

Az újságírói kérdésekre válaszolva először azt kérte, mindenki tegye félre a pártpolitikát az oltásokkal kapcsolatban, főleg a héten Magyarországon engedélyezett kínai és indiai vakcinával kapcsolatban, amiknek „a hatékonysága semmivel nem rosszabb, mint a nyugati vakcináké.”

A háziorvosoknál lévő oltási sorrendben lehetőség van tovább haladni akkor, ha valaki nem igényli a rendelkezésre álló vakcinát. „Nem látunk abban nagy különbséget, hogy milyen vakcinára van igény” - mondta, hozzátéve, hogy „azt mindenki tudja, hogy az egyes mutációkkal szemben a kínai a leghatékonyabb.”

Az érettségik megrendezéséről elmondta, remélik, hogy május végéig mindenki megkapta az első oltást, ezért bár van lehetőség az érettségi időpontok módosítására, de egyelőre nem számolnak vele.

A köznevelésért felelős államtitkár szerint sem bizonyos, mikor térhetnek vissza a diákok az iskolapadba

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára korábban – a Magyar Nemzetnek adott interjújában – elmondta, hogy koránt sincs kőbe vésve az április 7-i iskolanyitás, de az egészen biztos, hogy nem kell otthon tölteni a tanévből hátralévő összes időt. 

A Magyarországi Evangélikus Egyház Márton-napi ünnepsége
 
Maruzsa Zoltán
 Fotó: Illyés Tibor/MTI
 

A politikus hozzátette, hogy az Emmi ostrom alatt áll azért, hogy könnyítsen az érettségin. Ők mindenre nyitottak, de a vizsgák forgatókönyvét az aktuális járványhelyzet határozza meg. Jelenleg normál menetrendre készülnek.

Az államtitkár elégedett a digitális oktatással, az a lehetőségekhez képest zökkenőmentesen működik, de azt elismerte: „A járvány lecsengését követően valóban érdemes lesz majd felmérni a károkat”, így a tanulók lelkiállapotát is. Jelenleg arra kértük az intézményeket, hogy az iskolapszichológusok és a szakszolgálatok a járvány idején erre fordítsanak fokozott figyelmet és erőforrást, hiszen a személyes foglalkozások és találkozások kiesése lelkileg mindenkit megvisel.”