„Támogassa
A lényeg

Kocsis Máté: A következő önkormányzati választás nyerteseinek mandátuma 4,5 évre szól majd

5/07/2022 19:03

| Szerző: Klubrádió

Kocsis Máté közölte: még a mostani ülésszakban, a jövő héten dönt az Országgyűlés arról, hogy 2024-től májusban egy napon legyenek az önkormányzati és az európai parlamenti választások. Ha ezt elfogadják, a következő önkormányzati választás nyerteseinek a mandátuma négy és fél évre szól majd, hiszen 2024. október 1-jétől lépnek majd hatalomba, és 2029. májusig tart majd a megbízatásuk. Utána visszaáll az ötéves ciklus – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Még a mostani parlamenti ülésszakban, július 19-én dönt az Országgyűlés arról az alaptörvény-módosításról, hogy 2024-től májusban egy napon rendezzék az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat – mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kocsis, a javaslat beterjesztője megismételte azt az érvet, hogy az ország ezzel 9-10 milliárd forintot spórol. Hozzátette, ő nem lát problémát az időpontok összevonásával, mert többször indult önkormányzati választáson és „nem zavarta volna”, ha egy napon van az EP-választással.

A jelenleg mandátummal rendelkező polgármesterek és önkormányzati képviselők 2024-ban a májusi választás után még október elsejéig hivatalban maradnak, akkor is, ha megbízatásukat nem sikerül megtartaniuk. Kocsis Máté szerint az a legitimációs kérdés vetődik fel, hogy kell-e korlátozni a még hivatalban lévő, de választást veszített polgármesterek hatalmát, de szerinte erre nincs szükség.

Az szerinte egyértelműen következik majd az alaptörvény új szabályaiból, hogy a következő önkormányzati választás nyerteseinek a mandátuma négy és fél évre szól majd, hiszen csak 2024. október 1-jétől lépnek majd hatalomba, és 2029 májusáig tart majd a megbízatásuk. Utána viszont már visszaáll az ötéves ciklus – mondta az InfoRádiónak a fideszes politikus.

(Kiemelt kép: Facebook)