„Klubrádió
A lényeg

Klímaváltozás élőben: Ausztriában a jég szétverte a termést

25/06/2021 08:05

| Szerző: Klubrádió

Miközben Magyarországon rekord hőmérsékletet mértek júniusban, addig Ausztriában és Csehországban is a jégeső okozott károkat. méghozzá brutális károkat: Hollabrunnban teniszlabda nagyságú jégdarabok zúgtak le az égből. Az előzetes becslések szerint több tízmillió eurós kárt okozott az időjárás a mezőgazdaságban.

A legsúlyosabb a helyzet Alsó-Ausztriában van, Zwettl, Gmünd, Tulln, Hollabrunn és Mistelbach járásokban, de Neunkirchen és Bruck an der Leitha járásokból is jelentettek károkat, írja a Telex.

„A gabonától a borszőlőig összesen mintegy 26 000 hektáron keletkezett kár. A szántóföldi növényállomány sok helyütt felismerhetetlenné vált” – mondta Josef Kaltenböck, az osztrák mezőgazdasági biztosító Alsó-Ausztria keleti régióvezetője az MTI beszámolója szerint.

Időjárás Svájcban
 
Svájci vihar
 
Cressier, 2021. június 23. Lakóépület falához sodródott egy autó a svájci Cressierben 2021. június 23-án. Az előző napi hatalmas vihar nyomán lezúduló csapadék áradásokat okozott a térségben. MTI/AP-KEYSTONE/Laurent Gillieron
Fotó: Laurent Gillieron
 

 

Felső-Ausztriában kedden okozott kárt az időjárás, ott is 22 millió eurós kárról számoltak be a jégeső miatt.

„Minden mezőgazdasági termény érintett, az őszi árpa a fő termény – a kár mértéke a teljes veszteségig terjed” – mondta Wolfgang Winkler, a biztosító regionális vezetője.

Csehországban csütörtök este tornádó keletkezett, és kétszáznál is több sérültet láttak el a kórházakban, és halálos áldozatok is vannak. Svájcban a lezúduló csapadék áradásokhoz vezetett a hét elején.