„Klubrádió
A lényeg

Kitüntette Orbán Viktort az örmény katolikus egyház az üldözött keresztények segítése miatt

2/11/2022 14:53

| Szerző: Klubrádió

XXI. Rafael Péter örmény katolikus pátriárka átadta a magyar kormányfőnek a Szent Kereszt Hálaérem kitüntetést, mert, mint Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke beszámolt róla, az örmények szerint "Magyarország és személyesen Orbán Viktor „értékes támogatást nyújt az elnyomott és üldözött keresztényeknek világszerte".

A Karmelita kolostorban találkozott a miniszterelnök XXI. Rafael Péter örmény katolikus pátriárkával szerdán – közölte Havasi Bertalan az MTI-vel. A miniszterelnök sajtófőnöke arról is beszámolt, hogy a pátriárka átadta a magyar kormányfőnek a Szent Kereszt Hálaérem kitüntetést is.

A kitüntetés indoklásában azt írták, Magyarország és személyesen Orbán Viktor „értékes támogatást nyújt az elnyomott és üldözött keresztényeknek világszerte. (…) Nagyra értékeljük feltétlen elkötelezettségét a keresztények felé, hogy védelmezzék életüket, megőrizzék erkölcsi és társadalmi értékeiket.”

Orbán persze köszönőbeszédet is mondott, amiben Szent István szavait idézte, mivel az első keresztény magyar király Intelmeiben már ezer évvel ezelőtt kiemelten fontosnak tartotta, hogy a magyar állam mindenkor támogassa, segítse a kereszténységet és az egyházat.

Szeptemberben pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kapott orosz egyházi kitüntetést a szankciós listáról magyar kikötés miatt levett Kirill pátriárka javaslatára.