„Támogassa
A lényeg

Kiss-Rigó László a szegedi erdőirtás ellen tiltakozókra: Lesznek mindig ilyen emberek

26/12/2023 11:43

| Szerző: Klubrádió

Stefka István a Pesti Srácoktól úgy fogalmazott Kiss-Rigó László megyéspüspököt kérdezve: „valami miatt próbálnak Szegeden kikezdeni, egyszerűen focista püspöknek neveznek”, amire Kiss-Rigó úgy felelt, ő nem püspökből lett focista, hanem fordítva, és azért alapított futballakadémiát is Szegeden, mert „a sport nagyon is fontos”, nem pedig azért, mert ez az ő hobbija lenne.

„Miért lett volna fontos? Lehetőség volt rá, és ezért lett” – válaszolta a megyéspüspök arra a kérdésre, hogy fontos volt-e néhány éve, hogy Szegeden is épüljön egy új stadion (14 milliárd forintból – a szerk.). Röviddel később Kiss-Rigó annyit még hozzátett, hogy „de attól függ, kinek fontos”. Hozzátette, hogy „ráadásul mi magunk tartjuk fenn, senkitől nem kapunk hozzá támogatást”. A Telex és a Szegeder cikkében felhívja a figyelmet: az Átlátszó tavaly arról írt a korábbi évek cégbeszámolóit átnézve, hogy éves szinten 270 millió forint körüli összeget kap a püspöki stadion és csapat cége csak a létesítmény fenntartására.

Ugyanakkor a megyéspüspök szerint „Ez egy igazi szolgálat, a társadalom szolgálata, de hogyha ezt valaki máshogy látja, hát lelke rajta.” Kiss-Rigó még megjegyezte, hogy „a város semmivel nem járul hozzá” a költségeikhez.

A műsorvezető erre azt kérdezte, hogy „akkor miért támadják bizonyos erők az építkezést”, amivel a cikk szerint arra utalhatott, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye miután kiderült, hogy a várost a mezőgazdasági területekről beáramló por ellen védő véderdősáv egy részének felszámolásával épít katolikus iskolát, valóban tiltakozni kezdtek helyi ellenzéki politikusok.

A megyéspüspök szerint az egyházmegye építkezései nyilvánvalóan egy egész közösség érdekeit szolgálják, és hogy ez miért nem tetszik egyeseknek, arra azt mondta, „lesznek mindig ilyen emberek”. A beruházással járó erdőirtásra érkezett kritikáról, vagy egyáltalán arról, hogy ilyen történik majd, nem esett szó.

Kiss-Rigó beszélt arról is, hogy aggódik az európai keresztény értékek jövője miatt, mert szerinte ezek az értékek kettős fenyegetéssel néznek szembe: egyfelől a kontinensre érkező, milliós nagyságrendű muszlim bevándorlókkal, akik a püspök szerint veszélyeztetik a keresztény kultúrát, másfelől a nyugat-európai társadalmak nihilista irányzataival. Úgy véli, az LMBTQ- és genderideológiák, valamint a woke-mozgalom elősegítik a globalizmust és az új világrend létrehozását, miközben elvetik a hagyományos értékeket. Ennek ellenére meg van győződve arról, hogy a kereszténység túléli ezt az üldözést.

(Kiemelt kép: MTI)