„Klubrádió
A lényeg

Királyi főtanácsosi villát szerzett az SZFE-kuratóriumba is bekerült milliárdos

10/08/2021 18:55

| Szerző: Klubrádió

Az I. kerületben kezdett építkezésbe az egyik leggazdagabb határon túli magyar. Világi Oszkár és építőcége egy hosszú ideig romos állapotban hagyott villaépületet vásárolt meg a Naphegyen, a felújítási munkák jelenleg is tartanak – írta meg a 24.hu. A villa eredetileg a királyi kormányfőtanácsosi rangig jutó Preisinger Frigyes tulajdona volt. Világi olajvállalati és focis érdekeltségei mellett pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumába is bekerült.

A 24.hu ismerteti: Világi Oszkár szlovákiai milliárdos a Slovnaft elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt oldalán a Mol-csoport egyik legbefolyásosabb vezetője 2019-ben szerzett meg egy – addig végrehajtásról végrehajtásra bukdácsoló – kft.-t, amely az egyetlen magyarországi magáncége lett. A győri bejegyzésű cég éveken át bevétel nélkül vegetált, Világi megjelenése után azonban az értékes Lisznyai utcai ingatlan tulajdonosa lett. Az épület előtt elhelyezett hirdetőtábla szerint ez az immár másfél milliárdos eszközállománnyal rendelkező, és Világi lánya által igazgatott vállalat a beruházás építtetője.

Világi a politikáról váltva került a Slovnaft közelébe, és lett a Mol embere az olajvállalat élén. Vagyonát, amelyhez egyebek mellett menő dunaszerdahelyi étterem, csallóközi kastélyszálló és focicsapat is tartozik, a HVG 2017-ben 130-150 millió euróra becsülte. Az Index 2017-es cikke szerint az étteremben és a DAC-stadion VIP-páholyában a magyar gazdasági és politikai elit számos tagja, köztük Orbán Viktor is megfordult.

Bár a család Dunaszerdahelyhez kötődik, Világi tavaly politikailag is fontos budapesti megbízást kapott: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen októberben tagja lett a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratóriumnak. A portál megkereste az üzletember lányát azzal kapcsolatban, hogy milyen célból építik át a villát, de nem kaptak választ.

A Naphegy keleti lejtőjén álló neoreneszánsz villaépületet Preisinger Frigyes építtette és 1927-ben készült el. Preisingert 1931-ben magyar királyi kormányfőtanácsossá nevezték ki, 1937-ben pedig szakmai érdemeiért megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét. Az egykori katonatiszt, aki a Magyar Optikai Művekben (MOM) és elődjében volt az igazgatótanács tagja, majd vezérigazgató, háborús bűnökkel vádolták. A cikkben idézik is egy beszédét, amelyben a nemzetiszocializmus mellett állt ki, de a hadiüzemként működő MOM révén a britekkel is üzletelt. A háborús bűntett vádja alól végül felmentették, népellenes bűntett miatt azonban hat hónapnyi börtönre ítélték. A kétlakásos villaépületben működött Brazília konzuli szolgálata, majd egyiptomi követségként is funkcionált. 

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)