„Köszönjük,

Kína kitiltotta Mike Pompeót

20/01/2021 22:57

| Szerző: Klubrádió

Huszonnyolc amerikainak és közvetlen családtagjaiknak tilos Kína, Hongkong, illetve Makaó területére lépniük. A listán szerepel Mike Pompeo volt külügyminiszter, Robert O'Brien, a Fehér Ház volt nemzetbiztonsági tanácsadója és Steve Bannon, az amerikai elnök egykori főtanácsadója is, akit csalás miatt letartóztattak, de Trumptól kegyelmet kapott – írja a hvg és a Telex.

Alig pár perccel azután, hogy beiktatatták Joe Bident az Egyesült Államok elnökének, kitiltottak 28 amerikai állampolgárt Kína, Hongkong és Makaó területéről – írja az MTI nyomán a Telex.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint ez a 28 ember „egy sor őrült cselekedetet tervezett, támogatott, illetve hajtott végre, amellyel beavatkozott Kína belügyeibe, aláásták érdekeit, megsértették a kínai népet és súlyosan ártottak a kínai-amerikai kapcsolatoknak”.

Felkerült a kitiltottak listájára mások mellett Mike Pompeo volt külügyminiszter, Robert O'Brien, a Fehér Ház volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Alex Azar volt amerikai egészségügyi miniszter, David Stilwell, az amerikai külügyminisztérium ázsiai főosztályának volt vezetője, Kelly Craft volt amerikai ENSZ-nagykövet, valamint John Bolton, aki 2018 és 2019 között volt Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója és Steve Bannon, az amerikai elnök korábbi főtanácsadója is. (Az alt-right politika fontos alakjának számító Bannont sikkasztással vádolták, de elnöki kegyelmet kapott.)

A szankció az említettek közvetlen családtagjait is érinti, míg a velük kapcsolatba hozható cégeknek és intézményeknek tilos üzleti tevékenységet folytatniuk Kínával.

Az amerikai-kínai viszony eléggé elmérgesedett az elmúlt években, ezt jól jellemzi, hogy Pompeo kedden népirtásnak, emberiesség elleni bűncselekményeknek minősítette a kínai hatóságok fellépését a muszlim vallású ujgur kisebbség ellen. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán hazugságnak nevezte Pompeo kijelentéseit.

Kelly Craft pedig, ahogy a hvg megjegyzi, tervezett tajpeji látogatásával, illetve Caj Jing-ven tajvani elnökkel folytatott megbeszélésével vonta magára Peking harangját, Kína ugyanis saját területeként tekint Tajvanra.