„Klubrádió
A lényeg

Kimondta az Alkotmánybíróság: Alaptörvény-ellenesek a Balaton-törvény jogi kiskapui

1/07/2022 14:53

| Szerző: Klubrádió

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését. Eddig miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni az amúgy érvényes beépítési korlátozásokat. Az MSZP kért normakontrollt a kiskapuk miatt.

Ahogy a 444 ismerteti, eddig megfelelő papír birtokában

  • a part 30 méteres sávján belül is építkezhettek,
  • túlléphették a településrendezési tervben előírt beépítettség és beépítési magasság maximális mértékét,
  • csökkenthető volt a strandok, kempingek, zöldterületek partszakasza.

Az Alkotmánybíróság szerint legfeljebb törvényekben, nem rendeletekben lehetne ilyen kivételekről határozni, és ebben a formában a szabályozás gyengíti az Alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való jog garanciáit.

Az Alkotmánybíróság friss döntésében az áll: „A Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül − a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével − épület nem helyezhető el. Jogszerűen épített épület a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül felújítható.”

A döntésben az is szerepel, hogy „Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a településrendezési tervben strandként, kempingként, zöldterületként, parttal érintkező közlekedési területként kijelölt építési övezet, övezet területének együttes nagysága és a tómederrel érintkező partszakaszának hossza összességében nem csökkenthető.”

A testülettől az MSZP kért utólagos normakontrollt tavaly a természetes vizek védelmében. A Telex idézi Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatóját, aki örömtelinek nevezte az Ab döntését azzal kapcsolatban, hogy ne lehessen a partmenti sávokat szabadon beépíteni, kormányrendeletekkel kiskapukat találni, felszámolni a strandokat, nádasokat, kempingeket.