„Köszönjük,
A lényeg

Kimaradt egy vessző a melegellenes rendeletből, lehet, hogy nem kell lefóliázni a "homoszexualitást megjelenítő" könyveket

29/09/2023 14:33

| Szerző: Klubrádió

12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal a Líra könyvesbolt-hálózat fenntartójára még a nyáron. A kormányhivatal azt vizsgálta, milyenek „a forgalmazási körülményei” a Líra boltjaiban a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványnak, vagyis azt, hogy a cég megfelel-e a melegellenes törvénynek, és az annak végrehajtási rendeletében rögzített kívánalmaknak – idézi fel a Válasz Online.

Sára Botond főispán hivatalának akkori közleménye szerint a vizsgálat megállapította, hogy „az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt”, vagyis nem voltak lefóliázva.

A Líra ezután bíróságra vitte az ügyet, és a portál szerint a keresetlevelükben szereplő tények alapján egyértelműnek látszik nemcsak az, hogy nem követtek el jogsértést, de még az is, hogy egy fogalmazási hiba miatt bárki nyugodtan tarthat a homoszexualitást megjelenítő könyvet lefóliázatlanul boltjának ifjúsági polcain.

Azt írták: a jogalkotó a jelek szerint egyszerűen elfelejtett kitenni egy vesszőt a rendelet szövegében, így az teljesen mást jelent, mint ahogy a kormányhivatal értelmezte.

Utóbbi ugyanis a Kereskedelmi Rendelet 20/A. § (3) bekezdésére hivatkozva marasztalta el a Lírát, merthogy a hivatal szerint az kötelezést tartalmaz arra, hogy a kiadványokat: 1. a többi terméktől elkülönítve; és 2. zárt csomagolásban kell forgalmazni. Csakhogy a rendelet szövege, a szabály megfogalmazása a Magyar Közlönyben megjelent, hiteles formában a következő: a „termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”.

Ez pedig a magyar nyelv helyesírási szabályai szerint nem azt jelenti, hogy elkülönítve és zárt csomagolásban kell tartani, hanem azt, hogy ha a könyvet elkülönítve tartják a többitől, akkor kell lefóliázni. Ha a többivel együtt tartják, nincs szükség a fóliára. Ha azt szeretnék kifejezni vele, amit a kormány akart, akkor az „elkülönítve” után vesszőt kellene tenni.

Márpedig a bíróságnak a leírt joghoz, annak értelméhez kell tartania magát, nem találgathatja kénye-kedve szerint mindenféle politikusi nyilatkozatok alapján, mit is akart igazából a jogalkotó – írja a Válasz Online.