„Támogassa
A lényeg

Két nappal meghosszabbítják a fegyverszünetet Gázában

27/11/2023 19:04

| Szerző: Klubrádió

„Megállapodás született a humanitárius fegyverszünet további két nappal történő meghosszabbításáról a Gázai övezetben” - mondta a katari külügyminisztérium szóvivője az X (korábban Twitter) közösségi oldalon.

Az egyezséget a palesztin Hamász is megerősítette: közölték, megállapodtak a fegyverszünet kétnapos meghosszabbításáról Katarral és Egyiptommal, amelyek elősegítik a két fél közvetett tárgyalásait. Izrael részéről nem érkezett azonnali megjegyzés.

„Megállapodás született a katari és egyiptomi testvérekkel az ideiglenes humanitárius fegyverszünet további két nappal történő meghosszabbításáról, ugyanazokkal a feltételekkel, mint az előző fegyverszünetben” – mondta a Hamász egyik tisztviselője a Reutersnek telefonon.

Diaa Rashwan, az Egyiptomi Állami Információs Szolgálat (SIS) vezetője szerint a megállapodás értelmében a kétnapos tűzszünet mellett a Hamász elenged újabb 20 izraeli túszt, cserébe pedig Izrael 60 bebörtönzött palesztin foglyot enged el.

A négynapos tűzszünet péntek reggel vette kezdetét, a katari közvetítéssel megkötött egyezség értelmében a tűzszünet ideje alatt a Hamász átad 50 nőt és gyereket, akiket még az október 7-i terrortámadás idején raboltak el. Izrael minden egyes izraeli túszért cserébe három bebörtönzött palesztint enged el. Ennek köszönhetően szabadult ki több magyar állampolgár is, köztük a 8 éves Ella és a 15 éves Defna, valamint a 18 éves Noga Weiss.

A tűzszünetnek hivatalosan hétfő éjszaka kellett volna véget érnie. A nap folyamán tovább tárgyaltak 11 újabb izraeli túsz és 33 palesztin szabadon bocsátásáról. Korábban a Hamász azt kérte, hogy újabb négy nappal hosszabbítsák meg a tűzszünetet, de Izrael ahhoz ragaszkodott, hogy naponta hosszabbítsák azt meg napi 10 túsz szabadon engedésének ellenében maximum öt napon keresztül.

Joe Biden amerikai elnök is meghosszabbítaná a tűzszünetet, hogy még több túsz szabadulhasson ki és még több humanitárius segély juthasson be a területre. Hétfőn Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője is a tűzszünet meghosszabbítását kérte, hogy politikai megoldást tudjanak találni. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, nyitott a megállapodás meghosszabbítására, de a tűzszünet után Izrael folytatja offenzíváját, amelynek célja a Hamász felszámolása. Az október eleje óta tartó válaszcsapásokban a gázai, Hamász által irányított hatóságok szerint eddig 14 500-an haltak meg. Izraeli oldalon legalább 1320-an haltak meg. Nagy részük október 7-én, amikor a világ számos országában terrorszervezetnek számító Hamász fegyveresei civileket, közöttük fesztiválozókat és kibucokban lakó családokat gyilkoltak meg.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Atef Szafadi)