„Klubrádió
A lényeg

Két fideszes és egy ellenzéki nyert az időközi választásokon

19/09/2022 07:16

Budapesten három választókerületben is időközi választást tartottak vasárnap. A XI. kerületben az 5. és a 14. egyéni választókerületben is új képviselőválasztást kellett tartani, mert Orosz Anna, illetve az utóbbi helyen Bedő Dávid bejutottak a parlamentbe, a helyükre új képviselőket választottak.

Az 5. számú egyéni választókerületben, Lágymányoson Jankó István kormánypárti jelölt a szavazatok 51,67 százalékával nyerte a körzetet, mögötte az ellenzéki összefogás jelöltje, a momentumos Devecseri Mátyás 41,3 százalék szavazatot kapott.

A 14. számú egyéni választókerületben, Gazdagrét, Sasad és Sashegy, viszont a momentumos Lados Tamás 52,01 százalékos eredménnyel megnyerte a mandátumot, mögötte a fideszes Elekes Tamás 47,99 százalékkal lett második.

Ezen kívül a XIV. kerületében is egyéni választókerületi képviselőt választottak: Zugló 9. egyéni választókerületében a kormánypárti jelöltnek, Dr. Juhász-Pintér Pálnak 70 szavazattal (40,16%) sikerült győznie Kökény Dalma Ilonával, a Párbeszéd-DK-LMP-Momentum-Civil Bázis jelöltjével (36,6%) szemben.

A Fejér megyei Hantoson három önkormányzati képviselőt kellett választani, mert a képviselők száma a működéshez szükséges létszám alá csökkent. A választók Horváthné Sebestyén Tamarát, Háziné Fischer Szandrát és Vassné Hangyál Noémit bízták meg képviselettel, hivatalosan mindannyian függetlenek. 

A választói magatartás változásáról, illetve állandóságáról a múlt héten Lakner Zoltán beszélt a Klubrádióban.