„Klubrádió
A lényeg

Kendernay János Budapest új városdiplomáciai vezetője

2/12/2022 13:14

| Szerző: Klubrádió

"A 2019-es önkormányzati választás után Budapest visszaszerezte a tekintélyét a nemzetközi partnerei előtt. Ennek elérésében kulcsszerepe volt Korányi Dávidnak, aki november végéig vezette a főváros diplomáciai munkáját" – közölte a Facebookon Karácsony Gergely. 

Mint a főpolgármester írja, Korányi a Szabad Városok Szövetségének különmegbízottjaként díjazás nélküli pozícióban fogja segíteni Budapest nemzetközi munkáját, a városok demokráciáért folytatott küzdelmét Európában és világszerte. 

Karácsony a munka folytatására Kendernay Jánost kérte fel.

"János nemcsak a hazai zöldpolitika szereplője, hanem a közel harminc éves diplomáciai múltjának köszönhetően, korábbi magyar és EU-diplomataként egyaránt hasznos és fontos tudást, tapasztalatokat is hoz magával" – méltatta Korányi utódját Karácsony Gergely. 

Korányi az utóbbi időben az amerikai Action for Democracy nevű szervezet elnökeként szerepelt a hírekben. Ez a szervezet 1,8 milliárd forinttal támogatta a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmat, és a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés szerint összesen 3 milliárd forintot küldött Magyarországra. Korányi szerint nem támogattak sem pártokat, sem konkrét jelölteket, és betartották a törvényeket. A téma legutóbb pár napja került szóba, amikor Rákay Kálmán NER-celeb néhány kattintással "leleplezte" a komplett dollárbaloldalt.