„Köszönjük
A lényeg

Karácsony szövetséget ajánlott a sztrájkoló kukásoknak

4/10/2022 21:48

| Szerző: Klubrádió

Kedd reggel az FKF-nél néhány százan nem vették fel a munkát. Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi cég dolgozóinak szövetséget ajánlott. Ha közösen kiállnak azért, hogy az állami kukaholding adja vissza Budapestnek azt a 15 milliárd forintot, amivel szerinte tartozik, akkor a dolgozók fizetésemelésében is segíthetnek.

Kedd reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben úgynevezett vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött – írta az FKF azt követően, hogy a cég Ecseri úti központjánál nem vonultak ki munkára a kukások. Hozzátették, hogy a demonstrációban néhány százan vettek részt. A hulladékszállítók béremelést követelnek.

Az FKF a Főváros tulajdona. A budapesti városháza a sztrájk hírére békülékeny bejegyzéssel reagált, ami azzal kezdődött, hogy „megértjük az FKF sztrájkoló dolgozóit, hisz az elszállt infláció és az energiaárak mindenki megélhetését nehéz helyzetbe sodorták”. A tárgyalások meg is kezdődtek a főváros és a sztrájkolók képviselői között. Illetve az is, hogy ha szerda estig nem tudnak megállapodni, akkor a katasztrófavédelmet kérik fel a szemét elszállítására.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon reagált a helyzetre. A kormányt bírálva azt írta: Európa legmagasabb inflációja, az „olcsó orosz gáz” kormányzati hazugsága, a rezsiköltségek elszabadulása, az éveken át elherdált és ellopott adóforintok hiánya most megélhetési válságba sodorja az embereket, és súlyos működési gondot okoz Budapestnek.

Kiemelte, hogy a főváros a hulladékszállításban „a Kukaholdingnak nevezett állami cégszörny” alvállalkozója, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat: az elmúlt három évben az állami Kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek.

Ezért szövetséget ajánlott az FKF dolgozóinak: „álljunk ki közösen azért, hogy az állami Kukaholding adja vissza Budapestnek, amivel tartozik, és akkor nem csak akarunk, de tudunk is az inflációtól és rezsiemeléstől sújtott dolgozóknak segíteni”. A jogos bérigényekről a tárgyalóasztalnál kell megállapodást kötni, és ezeken a tárgyalásokon a Budapesti Közművek vezetői és a dolgozók képviselői mellett ott a helye az állami Kukaholdingnak is. Adós, fizess – ezt kell elvárnunk a kormánytól, közösen a dolgozók képviselőivel – ismételte meg a főpolgármester. Aki arra is kitért, hogy ezzel együtt a következő napokban lehetnek fennakadások a szemétszállításban.

Erről a témáról kérdeztük a Megbeszéljük adásában kedd délután Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest. A beszélgetést itt hallgathatják meg:

2022. október 04. Megbeszéljük - részlet 22.10.04. Kiss Ambrus
10:20
00:00