„Klubrádió
A lényeg

Karácsony egyetért Lázárral, semmi olyan nem épülhet Rákosrendezőn, amit a budapestiek nem akarnak

4/12/2023 19:41

| Szerző: Klubrádió

Karácsony külön kiemelte, hogy toronyházakból a Hősök tere mögött nem kérnek.

Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján a Rákosrendezőre tervezett eurómilliárdos fejlesztés ügyében nem utasította határozottan vissza, hogy a projektre mini-Dubajként hivatkoznak a sajtóban. A mini jelzővel nagyobb baja van, mint mondta, itt világszintű fejlesztést akar a kormány, vagyis mini-Dubaj szóba sem jöhet, csak maxi.

Ahogy a hvg.hu írja, Lázár János konkrétan nem nevezte meg, ki lenne a beruházó, azt azonban elárulta, hogy közel van az az államközi megállapodás, ami megágyazna Rákosrendező felújításának. Karácsony szerint rossz a sorrend, viszont elismerte, hogy az utóbbi időszakban sokat egyeztetett a miniszterrel, így bízik abban, hogy ebben a kérdésben is fognak tudni tárgyalni.

Abban sem ért egyet Lázárral, hogy mikor kellene Rákosrendezőről egyeztetniük. Lázár a sajtótájékoztatóján azt mondta, először legyen meg az államközi megállapodás, utána lehet egyeztetni a kerületekkel és a főpolgármesterrel is, Karácsony szerint viszont fordítva: az egyeztetés már most szükséges lenne, hogy meg tudjanak arról állapodni, hogy fog átalakulni a környék.

Néhány pontban azonban egyetértett a miniszterrel. Ilyen, hogy Rákosrendezőt mindketten Budapest, sőt, a régió aranytartalékának tartják, Karácsony pedig elmondása szerint kifejezetten örül annak, hogy a kormány „végre nem csak büntet, hanem fejleszt is”. Szintén örül a magántőke bevonásának, valamint a földalatti megújításáról szóló ötletnek is, bár kiemelte, hogy szerinte ideje volna cserélni a teljes járműparkot, valamint akadálymentesíteni a megállókat.

Lázár arról beszélt, hogy a budapestiek egyetértése nélkül nem lehet fejlesztést hozni a városba, Karácsony pedig ebben is egyetért vele. Kiemelte, hogy korrekt szakmai kapcsolata van a miniszterrel, amiket eddig ígértek egymásnak, azt be is tartották, így komolyan veszi a miniszter ezen ígéretét is.

Azt azonban szintén hangsúlyozta, hogy bár valóban kapcsolatban van Lázárral, Rákosrendezőről nem esett szó köztük. Elmondta, hogy ha a sajtó nem írta volna meg a történteket, akkor nem biztos, hogy most alkupozícióban lennének a kormánnyal szemben. Mint mondta, régóta tudnak arról, hogy a kormány tárgyal Rákosrendezőről, hivatalosan azonban sosem kaptak arról tájékoztatást, hogy konkrét partnerekkel, beruházókkal folyna az egyeztetés.

Karácsony külön kiemelte, hogy toronyházakból a Hősök tere mögött nem kérnek. Ahogy Lázár, úgy ő is tájsebnek tartja a Mol-tornyot. Magát, valamint a Fővárosi Önkormányzatot pedig nem tartja esélytelennek az ügyben a kormánnyal szemben, bár elmondása szerint jobban hisz a politikai eszközök és a nyilvánosság erejében, mint a jogszabályok nyújtotta védelemben.