„Támogassa
A lényeg

Lázár: Nem mini- hanem maxi-Dubaj épülhet Rákosrendezőn

4/12/2023 17:12

| Szerző: Klubrádió

Lázár János a Rákosrendezőre tervezett eurómilliárdos fejlesztés ügyében azt nem utasította határozottan vissza, hogy a projektre mini-Dubajként hivatkoznak a sajtóban. A mini jelzővel nagyobb baja van, mint mondta, itt világszintű fejlesztést akar a kormány, vagyis mini-Dubaj szóba sem jöhet, csak maxi.

 

2023. december 04. A lényeg (2023.12.04.) Lázár János
00:51
00:00

150 évvel Budapest egyesítése után a kormány arról döntött, hogy új városközpontot hoz létre Pesten, a Rákosrendező állami tulajdonú, de ki nem használt területén, ezzel meghosszabbítva az Andrássy utat – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfőn, sajtótájékoztatón.

A kormányfő viszont kikötötte, hogy középszerű projekt nem épülhet, így, ahogy Lázár János a Telex tudósítása szerint fogalmazott, nem mini-, hanem maxi-Dubajt fejlesztene a kormány a területen. Ugyanakkor a miniszter hozzátette, hogy olyan fejlesztést akar a kormány, ami határozottan magyar, nem valaminek a másolata.

Egymilliárd euróért fejlesztene az állam

Lázár János arra kapott feladatot a miniszterelnöktől, hogy tegyen javaslatot, létezik-e olyan állami terület, amelynek a fejlesztésével ki lehet alakítani egy ilyen új városközpontot. Ő a Rákosrendező területét javasolta, amelynek állami tulajdonban lévő, több mint 1,3 millió négyzetméteres területe jelenleg rozsdaövezet, illegális szemétlerakó, amit vállalatok és magánszemélyek részben legálisan, nagyrészt illegálisan használnak – fogalmazott. A kormány első körben nagyjából 20 milliárd forintból meg akarja tisztítani a területet, majd részben állami pénzből, részben magántőke beruházásával fejlesztené a területet; Lázár itt azzal vont párhuzamot, ahogy 150 évvel ezelőtt is a politika és magántőke összefogásából épült fel a modern Budapest.

A területből nagyjából 300 ezer négyzetméterre szüksége van az államnak különböző közlekedési fejlesztésekhez, a maradék 900 ezer négyzetmétert pedig kettéosztanák. 60-65 hektáron magánberuházó bevonásával új városrész épülne, a maradék területen pedig az állam a sínek lefedésével nagy közparkot hozna létre. Lázár azt mondta, a tervek szerint itt minden épülne, amire egy városnak szüksége van, lakásoktól irodákon át kulturális funkciókig. Elmondása szerint az államnak nagyjából 1 milliárd euró értékben kell fejlesztenie a területet, magánberuházótól pedig legalább 5 milliárd euró beruházást várnának el. Ehhez jelenleg nemzetközi, államközi szerződést dolgoznak ki, amely garantálná ezt a hatalmas összeget.

Rákosdubaj

A portál beszámolója szerint Lázár újságírói kérdésre azt mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy a dubaji Burzs Kalifát is építő Emaar Properties vállalattal tárgyal a kormány a projektről. De megjegyezte, a beruházás összege már eléggé leszűkíti, hogy a nemzetközi ingatlanfejlesztői piacon kik jöhetnek szóba, mert kevés befektetőnek van ennyi pénze.

Azzal is utalt a beruházóra, hogy nagy tapasztalata van abban, hogy a semmiből világszínvonalú városokat építsen, és újságírói kérdésre jelezte, hogy Dubaj ilyen város. Éppen ezért azt nem utasította határozottan vissza, hogy a projektre mini-Dubajként hivatkoznak a sajtóban. A mini jelzővel nagyobb baja van, mint mondta, itt világszintű fejlesztést akar a kormány, vagyis mini-Dubaj szóba sem jöhet, csak maxi.

Lázár kapott kérdést a projekt részeként tervezett felhőkarcolóról is, hiszen korábban egyenesen tájsebnek nevezte a város első ilyen épületét, a Mol-tornyot. Mint mondta, a Mol székházát továbbra is tájsebnek, építészeti hibának, esztétikai környezetszennyezésnek gondolja. Viszont annak felépítésével sajnos az ősbűn már megtörtént, már van magasház Budapesten, ahol pedig ilyen épül, ott idővel több is megjelenik.

Gyors és intenzív

Azt is mondta, hogy nem Budapest ellenében, hanem Budapesttel szeretnék fejleszteni a várost, és szeretné megnyerni a városi politikai döntéshozókat, akkor is, ha „jelenleg még” nem a kormány politikai oldalán állnak. A kérdésre, hogy terveznek-e helyi népszavazást a projektről, azt válaszolta: jövőre lesz ilyen, az önkormányzati választások formájában. Viszont jelezte, nem tudja elképzelni, hogy bárkinek is politikai érdekében állna ellenezni egy ilyen volumenű beruházást.

Közölte: ha megkötik a nemzetközi szerződést, onnantól 3-4 éven belül el kell készülnie a beruházásnak, mert a beruházó pénzt akar keresni. Ez tehát egy gyors és intenzív fejlesztés kell, hogy legyen.

Karácsony Gergely: Nem épülhetnek olyan felhőkarcolók, amik belerondítanak a Hősök tere látványába

Karácsony Gergely reagált is a miniszter szavaira. A főpolgármester azt mondta, számos dologban egyetértenek a miniszterrel, többet közt abban, hogy Rákosrendező Budapest aranytartaléka, nincs még egy ilyen értékes fejlesztendő terület, a fejlesztés egyszerre szolgálja a magán- és közérdeket. "Amivel még egyetértünk, hogy a budapestiek megkérdezése nélkül nem épülhet semmi, és nem épülhetnek olyan felhőkarcolók, amik belerondítanak a Hősök tere látványába" – fogalmazott. Karácsony továbbá kritizálta, hogy államközi szerződéssel kerülné meg az állam a terület pályázaton történő értékesítését. Így félő, hogy a budapestiek érdekén felülkerekedik a befektetői érdek.

2023. december 04. A lényeg (2023.12.04.) Karácsony Gergely
00:53
00:00