„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Egy tisztes baloldali vereség nem ér annyit, mint a győzelem szélesebb koalícióval

8/10/2021 19:39

| Szerző: Klubrádió

Együtt adott interjút a Partizánnak Karácsony és Márki-Zay Péter. A visszalépését délelőtt bejelentő főpolgármester a többi között arról beszélt: lehet, hogy nem volt eléggé elszánt jelölt. A baloldaliaknak szerinte látniuk kell, hogy egy tisztes baloldali vereség nem ér annyit, mint a győzelem egy szélesebb koalícióval. Márki-Zay úgy látja, azért is ő a legalkalmasabb jelölt, mert a Fidesz 2022-ig ki fogja fosztani az országot, és akkor már nem lesz miből jóléti ígéreteket tenni.

A Partizánnak adott közös interjút Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, miután a főpolgármester pénteken szakított a miniszterelnök-jelölti ambícióival, és beállt a hódmezővásárhelyi jelölt mögé az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A beszélgetést a hvg.hu foglalta össze.

Karácsony úgy véli, saját politikája hasznosabb, de Márki-Zay megmutatta, hogy ő tudja a legjobban megszólítani a bizonytalan szavazókat. Szerinte most sokkal közelebb vannak 2022 megnyeréséhez, mint eddig bármikor. A főpolgármester belátta: baloldali politikát követ, amelynek nincs többsége Magyarországon. Szerinte Márki-Zay jobban akarta a jelöltséget, jó flow-ban is van. Hozzátette: szomorú, de ő nem volt elég eltökélt ahhoz, hogy győzelemre vigye az ellenzéket.

Márki-Zay Péter nagyra becsülte Karácsony visszalépését, és azt állította, ez is arról árulkodik, hogy az ellenzéknél (de legalábbis köztük) nem a személyes ambíciók vannak a középpontban. Azt mindketten cáfolták, hogy köztük ordibálós viták lettek volna, de tény, hogy a stábjaik „szenvedélyesen” szócsatáztak.

A közvélemény-kutatások Márki-Zay szerint nem mutattak csodát, csak azt, hogy a Jobbik és a Momentum szavazói mögé állnának be a második fordulóban. Karácsony viszont nem a Momentum hivatalos döntése és Márki-Zay melletti kiállása miatt lépett vissza, ugyanis azt mondta: a csütörtöki fővárosi kabinetülésen döntött így, erről pedig hamar tájékoztatta Márki-Zay Pétert – még azelőtt, hogy utóbbi kiállt volna sajtótájékoztatóra a Momentummal. A főpolgármester mindezekkel együtt is azt mondta: örül, hogy megrendezték az előválasztást, különben egy csomó lókötő lenne a jelöltek között a körzetekben.

Márki-Zay Péter szerint azért is ő a legalkalmasabb jelölt, mert a Fidesz 2022-ig ki fogja fosztani az országot, akkor pedig már nem lesz miből jóléti ígéreteket tenni, hanem helyre kell állítani a jogállamiságot és stabilizálni az EU-tagságot. Csak ezután lehet szó baloldali lépésekről, melyekre viszont szerinte is szükség lesz.

A második fordulós kampányhoz Karácsony minden erőforrását felajánlotta, és ugyan külön is járni fogják az országot, igyekeznek majd minél többet közösen is megjelenni, hogy szimbolizálják az összefogást. Karácsony mindenképp szeretné kitölteni a ciklusát főpolgármesterként. Hozzátette: most gyászmunka van, de bízik benne, hogy a Párbeszéd is beáll majd Márki-Zay mögé.

Karácsony a csalódott baloldaliaknak azt üzente: jogosan érzik rosszul magukat, de ha bíztak benne, bízzanak ebben a döntésben is. Szerinte Márki-Zay képes győzni, és ki tud szakadni a kormány által generált Orbán-Gyurcsány versenyből. Úgy fogalmazott: 2022 csak akkor nyerhető, ha az előválasztáson Márki-Zay Péter győz. A baloldaliaknak pedig észre kell venniük, hogy egy tisztes baloldali vereség nem ér annyit, mint egy győzelem egy szélesebb koalícióval.

A főpolgármester azt mondta, szeretné egyben tartani a mögötte álló pártok, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP szövetségét. Arra a kérdésre, hogy kampányfőnökének, Gál J. Zoltánnak volt-e szerepe abban, hogy így alakult a kampánya, azt mondta: oda vezeti vissza ezt a dolgot, hogy „egy száz százalékig elszánt jelölt nélkül nem lehet jó kampányt csinálni”. Akkor volt önazonos, amikor a víziójáról beszélt, de amikor arról, hogy miért lenne Orbán Viktor legjobb kihívója, nem volt benne az az erő, ami ehhez kellett, és ezt ő se tudta. Hozzátette: büszke a kampányra, bárki bármit mond.

Itt tekinthetik meg a beszélgetést: