„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: A kolléganőm sírva tette le a telefont

26/09/2022 14:50

| Szerző: Klubrádió

Tovább gyűrűzik a csepeli munkásszálló bezárása miatt indult botrány. Az ország egyik leggazdagabb embere a rezsiköltségekre hivatkozva egyszerűen bezárja a 300 fős szállót, amiben családok is laknak, összesen 50 gyerekről kellene gondoskodni. Jellinek Dániel szerint a fővárosnak kellene róluk gondoskodni, miután Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten felszólította Jellineket, hogy csak egynapi profitjáról mondjon le, és megmentheti a becsületét és a családokat, különben az emberek megvetése fogja kísérni, írta a főpolgármester.

Fővárosi Közgyűlés - Határozatképtelenség miatt elmaradt
 
Illusztráció
 
Budapest, 2022. május 25. Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

Jellinek cége az Indotek hétfő reggel közleményben válaszolt a főpolgármesternek. A cég azt írja, hogy a csepeli Zászlós Szálló hőszolgáltatási szerződését a helyi szolgáltató a nyár végén felmondta, és nem sikerült azóta sem új szerződést kötni. A közleményben azt írták, ez egy piaci alapon működtetett szálló, amit piaci alapon béreltek a bérlők, és módjukban áll piaci alapon máshol helyet bérelni.

Karácsony hétfőn kora délután viszont arról írt, hogy a kolléganője sírva tette le a telefont, miután beszélt egy apukával, aki nem tud a négy gyerekével hova menni a szállóról. "Mindez nagyjából egyidőben történt azzal, hogy válaszközleményt tett közzé a csepeli munkásszálló tulajdonosa, az ország egyik leggazdagabb embere, Jellinek Dániel" - írja Karácsony.

Szerinte a 100 milliárd forintos vagyonnal rendelkező "ingatlanmogul" azt javasolja, hogy a szálló lakóinak „piaci alapon” kell máshol megoldaniuk a lakhatásukat, de Karácsony szerint a kérdést "emberiességi alapon" kellene rendezni, hogy az elszabadult rezsiköltségek és az elszabadult albérletárak közepette utcára tesznek 200 embert, köztük 50 gyereket.

Karácsony az Indotek Group felvetésére "készen áll, hogy személyesen találkozzon "Jellinek úrral", a csepeli munkásszállón. "Menjünk együtt oda, hívjuk meg a lakókat is, hiszen az ő sorsukról, az ő életükről van szó" - írta.

Karácsony azt is írja, hogy a budapesti családok átmeneti otthonai már most is 100 százalékban telíttettek, és hogy a legkiszolgáltatottabb embereket segítő intézmények sora került az ellehetetlenülés szélére. Azt javasolta, hogy ha Jellineknek nem megy, akkor "adja át a munkásszállót a Fővárosi Önkormányzatnak", ami nem fogja kiköltöztetni az embereket az utcára.  

"Ebben a szociális krízishelyzetben semmiféle kilakoltatást nem tartok indokolhatónak, tegye azt bárki".