„A

Jóváhagyták Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

27/01/2021 10:06

| Szerző: Klubrádió

Republikánus szavazatokkal együtt nagy arányban szavazta meg a szenátus Joe Biden jelöltjét. Antony Blinken ígéretet tett arra, hogy rendezi az Egyesült Államok külügyi viszonyait, és csak hivatásos, hozzáértő diplomatákat nevez ki.

Jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését kedden az amerikai törvényhozás felsőháza. A száztagú szenátusban 78-an támogatták, 22-en ellenezték Joe Biden amerikai elnök jelöltjének kinevezését – írja a hvg.hu.

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy jóval kedvezőbb arányú eredményről van szó, mint két elődje, Rex Tillerson és Mike Pompeo esetében volt.

Bár egyszerű többség is elegendő lett volna, a demokraták által ellenőrzött testületben számos republikánus is támogatólag szavazott.

Az 58 éves, magyar származású felmenőkkel is rendelkező Antony Blinken az Egyesült Államok 71. külügyminisztere.

Blinken feltett szándéka helyrehozni a károkat, amelyeket az Egyesült Államok és a külügyminisztérium imázsa elszenvedett az elmúlt négy évben külföldön. Kiemelte, hogy hivatásos diplomatákat tervez kinevezni a kiemelkedő posztokra.

 
Antony Blinken Fotó: Flickr/Embassy Photo
 

Az amerikai diplomácia új irányítója határozottan támogatja a transzatlanti kapcsolatok ismételt megerősítését, a szakemberek így jelentős közeledésre számítanak az Egyesült Államok és Európa között a következő években.

Barack Obama egykori elnök kormányzatában Antony Blinken a nemzetbiztonsági tanácsadó, majd pedig a külügyminiszter helyettese volt. Pályáját még Bill Clinton elnöksége idején kezdte a külügyminisztériumban. Édesapja, a jelenleg 95 éves Donald Blinken ebben az időben Magyarországon volt amerikai nagykövet.