„1%
A lényeg

Jóváhagyta az EP: bevezethetik az eurót a horvátok

5/07/2022 14:49

| Szerző: Klubrádió

A jelentést 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadta EP-jelentést, amely szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején – közölte az uniós parlament.

Korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy az Európai Bizottság 2022. évi konvergenciajelentésében megállapította, hogy Horvátország készen áll az euró 2023. január 1-jei bevezetésére, és ezzel húszra emelkedik az euróövezet tagállamainak száma.

A jelentést 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadta EP-jelentést, amely szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét.

A hvg.hu cikke szerint a horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózóna-tagéhoz, mint más tagállamoké a csatlakozásuk idején. Ennek ellenére az EP folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez.

Az EP álláspontját most továbbítják a bevezetés véglegesítéséről döntő eurózóna-tagoknak – tájékoztatott az uniós parlament. A folyamat azzal zárul majd, hogy az EU Tanácsa az EP-vel és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációt követően, várhatóan még júliusban az euró horvátországi bevezetéséhez szükséges három jogszabályt fogad el.

Megállapítják azt az árfolyamot is, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.