„Klubrádió

Jourová: Beteg a Fidesz demokráciája

25/02/2021 09:49

| Szerző: Klubrádió

Ismét kritikával illette a magyar demokráciát Vera Jourová. Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a 2022-es magyar választásokkal kapcsolatban is kifejtette fenntartásait. Az Európai Bizottság alelnöke ismét a magyar demokráciát becsmérelte, megsértve ezzel Magyarországot és a magyar embereket – reagált a kiejelentésre Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

"Beteg demokráciának" nevezte a Fidesz által kiépített rendszert Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke egy videokonferencián. A politikus tavaly szeptemberben a német Der Spiegel című lapnak adott interjújában hasonló jelzőt használt a magyar demokrácia minősítésére – írja a Népszava.

Az alelnök továbbra is úgy véli, nincs demokrácia független igazságszolgáltatás, valamint szabad és tisztességes választások nélkül. Jourová "komoly fenntartásait" hangoztatta a magyarországi választásokkal kapcsolatban, amelyek az EBESZ megfigyelői szerint nem feleltek meg a tisztességes választás követelményének. Közölte, hogy az Európai Bizottság átfogóan kívánja megvizsgálni a magyarországi jogállam helyzetét, nem csupán egy-egy jogsértőnek ítélt törvényre kíván reagálni. A politikus úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság minden tőle telhetőt megtesz az uniós értékek védelmében, de elismerte, gyorsabb reagálásra van szükség, amin már dolgoznak.

 
Vera Jourová Fotó:wikipedia
 

Kovács Zoltán csütörtökön reggel reagált Jourová kijelentésére. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt írta, az Európai Bizottság alelnöke ismét a magyar demokráciát becsmérelte, megsértve ezzel Magyarországot és a magyar embereket.