„Klubrádió
A lényeg

Jókora olajmezőt találtak Vecsésen

21/11/2022 16:31

| Szerző: Klubrádió

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a MOL Vecsés határában, 2100 méter mélyen – közölte a cég. A MOL júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni.

Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése 10 százalékkal növeli a MOL Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolaj-kitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút a MOL harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését - idézi a vállalat közlményét a 444. 

A MOL 2015-ben nyerte el a kutatási koncessziót a Vecsés körüli területre. Az előzetes geológiai vizsgálatok elvégzése után Vecsés határában jelölték ki a kutatófúrás helyét. A júliusban elkezdett fúrás 31 napig tartott, és 2100 méteres mélységet ért el. Az ilyenkor szükséges kúttesztelések során bebizonyosodott, hogy gazdasági hasznosításra alkalmas a kőolajtalálat, ezért a kutat november 11-én termelésbe állították. Az olajat a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.

Kőolaj-kitermelés Magyarországon
 
Kőolaj-kitermelés 
Somogyban  Fotó:MTI/Sóki Tamás
 
 

A MOL az elmúlt 5 évben kb. 300 kútmunkálat történt és 16 új kút kezdett termelni. A 100 milliárdos nagyságrendű beruházások nélkül a hazai termelés a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt 5 évben – írják. A cég a következő 5 évben 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.